Софийска опера и балет ще представи обичания спектакъл на 16 юли от 20:00 ч.

Наложилата се като нова фестивална дестинация на открито – Лятна сцена НДК, посреща една от най-обичаните балетни постановки „Зорба гъркът“.

Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се радва на препълнени салони, а на 16 юли от 20:00 часа ще бъде игран под звездите.

Събитието се осъществява в изпълнение на Меморандума за сътрудничество, който подписаха през април НДК и Софийска опера и балет.

В основата на „Зорба гъркът“ стои книгата „Живот и приключения на Алексис Зорбас“ /1943 г./, с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмов вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на „Арена ди Верона“. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година именно на сцената на НДК. В ролята на Мадам Ортанс играе известната българска балерина – Маша Илиева. За нея Лорка Масине казва, че е най-добрата мадам Ортанс, която е гледал до този момент. От първата постановка на балета на сцената на Софийската опера и балет са изминали цели 24 години, но публиката го посреща оттогава до сега с нестихващ възторг.

Сред звездния състав, който публиката ще види на 16 юли, са имената на Росен Канев, Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Трифон Митев и Марина Маринова. Хореограф е руснакът Лорка Масине, а автор на музиката е Микис Теодоракис – един от най-изявените гръцки композитори.

Билети за балетния спектакъл можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.