Балкански фестивал на изкуствата – Карнобат 2018 (15.06.-17.06.2018 г.) за пета поредна година се превърна в незабравимо изживяване както за жителите на града, така и за всички гости от страната и чужбина. За община Карнобат беше истинско удоволствие да посрещне над 250 чуждестранни артисти от Албания, Сърбия, Македония, Румъния и Босна и Херцеговина, които представиха своя фолклор и култура в рамките на трите фестивални дни.

Родните изпълнители по никакъв начин не отстъпиха на техните балкански колеги и представиха страната ни по-най-добрия начин. По време на Фестивала се проведе 13-ият национален конкурс „С песните на Стайка Гьокова“ – надсвирване на сватбарски оркестри, на победителите в който заслужено им бяха връчени редица награди. Оркестър „Пъстрича“, гр. Карнобат, с ръководител Тодор Димитров грабна почетния приз, а 1-во място беше отсъдено на русенския оркестър „Плам“ начело с Пламен Димитров. На втора и трета позиция бяха съответно оркестър „Елхово“ с Николай Георгиев и оркестър „Срем“ с Гюро Димитров.

Не по-малко добро настроение предизвикаха и участниците в конкурса за любителски състави „Общи корени“, в който ръководителят на танцов клуб „Шарени мъниста“ от град Гълъбово Валентина Василева може да се похвали със спечелването на най-високото отличие. Първото място беше за танцов клуб „Настроение“ с ръководител Тончо Тончев при Народно читалище „Просвета-1882 г.“, гр. Сунгурларе, второто – за сдружение фолклорен клуб „Сливенци“ с наставник Красимира Николова, гр. Сливен, а третото – за танцов клуб „Карнота“ при Народно читалище „Димитър Полянов-1862 г.“ с ръководител Стефка Бинева.

Освен под звуците на фолклорни ритми гостите на Балкански фестивал на изкуствата – Карнобат 2018 се забавляваха още с атрактивна програма, която имаше за цел да удовлетвори техните предпочитания в най-широк смисъл. Публиката, която надхвърляше над 5 хил. души, стана свидетел още на много песни, танци, забавления за деца, рок концерти, огнено шоу и др. 12-тото издание на The Official Bulgarian Beatbox Battle със самият Bee Low като председател на журито и победителят BassBro, който ще участва в Световното първенство по бийтбокс в Берлин този август, беше повече от впечатляващо. Голям интерес предизвика и Брейкденс Карнобатъл 2018, в която тежката задача за оценяване на най-добрите се падна на финалиста в световния шампионат на Red Bull Bc One за Франция и за Европа през 2016 г. Bboy Nasso и на Топ 4 на испанския Red Bull BC One Bboy Jandro.

На втория ден от Фестивала популярният водещ Драго Драганов не само забавлява най-малките, но и успя истински да ги развълнува с приказки, игри, рисунки и куп награди, на които те не можаха да устоят. Сцената в Градския парк оживя със силен детски смях и приказни герои, а за финал любимецът от телевизионния екран специално поздрави всички родители с вечните хитове на Васил Найденов.
Съботната вечер ще остане запомнена задълго от една страна с ефектното дрифтшоу, което събра почитателите на бързите скорости на едно място, а от друга – с разтърсващия рок концерт. Най-напред група „Seconday” подобаващо нажежиха обстановката, а веднага след тях зрителите посрещнаха спиращите дъха „JEREMY?”, които направо взривиха публиката още с първото си изпълнение. Рок групата, подгрявала концертите на една от най-успешните на всички времена музикална група „Queen”, за пореден път надмина очакванията и предизвика истински фурор в парка на град Карнобат. Шоуто беше наистина голямо!

Доброто настроение продължи и в последния ден от Фестивала с изпълненията на акробалет „Тиара“, клуб по спортни танци „Яница“, група „Бижу“ и др. Официалното закриване на Балкански фестивал на изкуствата – Карнобат 2018 се състоя вечерта на сцената в Градския парк, където победителите от двата фолклорни конкурса представиха своите изпълнения, а доброволците бяха наградени с грамоти. Кметът на града г-н Георги Димитров държа заключителна реч, а за финал публиката имаше възможността да се потопи в магията заедно с невероятните гласове на момичетата от „4Magic” – победителки в „X Factor 2017”. Красивите изпълнителки определено бяха сензация особено за младежката аудитория, чийто бурни аплодисменти отекваха дълго след това.

Петият по ред Балкански фестивал на изкуствата – Карнобат 2018 се оказа по-колоритен отвсякога и остави ярки спомени в съзнанието на всички присъстващи. Очаквайте още по-интересни участници и още по-вълнуващи емоции и през следващата година!