Дните на японската култура в България продължават със седмицата на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла Бунраку. Публиката ще има възможност да се наслади на поредица от куклено-театрални представления както в София, така и в Пловдив. Стартът на проекта ще бъде даден на 19.09 (четвъртък) от 19:00 ч. в Държавен куклен театър – Пловдив. Билетите за всички представления могат да бъдат закупени от касите на съответния театър.

Японският традиционен куклен театър, наречен Бунраку, е едно от трите традиционни японски театрални изкуства. Заедно с другите две, Но и Кабуки, той е част от списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Бунраку е различно от всички останали куклени театрални форми по света. То съчетава в себе си три елемента – кукловоди, музикант и таю (разказвач). Целта му е да запази, развива и предава на следващите поколения изкуството на куклената драма. Обединени и в синхрон елементите му представят пред публиката интересни човешки истории по един различен и запомнящ се начин. 

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, Фокус: Японска културна програма, която се реализира в партньорство с EU Japan Fest Foundation.

Програма София:

- 20 септември (петък), 19:00 ч.  
Театър „Българска армия“  – спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“  

- 27 септември (петък), 19:00 ч. 
Столичен куклен театър – представление и лекция „Духът на японската кукла Бунраку”  

Програма Пловдив:

- 19 септември (четвъртък), 19:00 ч. 
Държавен куклен театър - Пловдив – спектакъл „Принцът на морето  и принцът на земята“  

 - 21 септември (събота), 19:00 ч. 
Държавен куклен театър - Пловдив – спектакъл „Топография на японската кукла“ 

 - 28 септември (събота), 19:00 ч 
 Държавен куклен театър - Пловдив – представление и лекция „Духът на японската кукла Бунраку“

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-тите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf  


За Дните на японската култура в България
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric – ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.