Традиционно събитието е част от програмата на Дни на японската култура


30-ите юбилейни Дни на японската култура в България стартират на 1 септември


Броени дни остават до 5-ия София Екиден Маратон. Събитието е част от юбилейните 30-и Дни на японската култура 2019. Спортното мероприятие се организира от Младежки спортен клуб „София – Европа“, Асоциация „Спорт за всички“ и Министерството на външните работи с подкрепата на Столична Община и под патронажа на Посолството на Япония в България. Традиционно стартът на Екиден Маратон отново ще бъде даден от японския посланик Н. Пр. Масато Ватанабе в 9:00 ч. на 6 септември на площада пред Националния стадион „Васил Левски“.

Екиден маратон 2019 се организира в столицата за пета поредна година в чест на 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Спортното събитие цели да популяризира щафетното бягане в България, като за разлика от обичайния маратон, в който всеки участник се състезава сам за себе си, Екиден (от значението на японските йероглифи „еки“ – пункт и „ден“ – предаване) подкрепя отборния дух и игра. Участниците се състезават по шестима души в отбор и пробягват разстоянието от 42,195 км по постове с различни дистанции от 5 км, 10 км и 7,195 км в шест различни категории. Победител е отборът, пробягал дистанцията за най-кратко време. 

По случай петата годишнина на маратона и по повод 140 години от създаването на българската дипломатическа служба организаторите са подготвили и съпътстващо кулинарно събитие, с което да пренесат духа и културата на познати и не чак толкова популярни страни в България. По време на кулинарния тур всички участници и посетители ще могат да опитат ястия от цял свят.

За първи път маратонът се провежда преди 102 години между старата японска столица Киото и новата Токио, а разстоянието помежду им от 508 км е пробягано за 3 дни. Поводът за щафетното тичане е бил отбелязването на годишнината от преместването на столицата в Токио. 

Щафетното бягане също е и чудесна възможност за всички фирми или корпорации да сплотят екипите си и да събудят отборния дух, вземайки участие в състезанието. Накрая маратонът завършва с отличаване на най-добрите и излъчване на отборните шампиони на България за 2019 г. в отделните категории в щафетното бягане.

Повече информация за София Екиден Маратон ще откриете тук: https://sofiaekidenmarathon.com/.