Осем от спектаклите в програмата ще се играят в Пространството за съвременен танц и пърформанс на НДК

ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс посреща четвъртото издание на фестивала „Етюди и приятели" от 19 до 28 юни. „Етюди и приятели" вече съществува като утвърдена платформа за визионери, български и чуждестранни, които срещат в една вечер разнообразието на танца, различните вкусове и артистичните гледни точки.

Фестивалът в ДНК започва на 19 юни от 19:30 часа с представлението „Съвършено розово" на Ива Свещарова, което получи номинация за награда „Икар" за постижения в съвременния танц и пърформанс. Спектакълът се движи по ръба между еротичната ефективност на женското тяло и неговото вътрешно състояние на бунт възприемането му отвън чрез съзнателните и неосъзнатите пориви на въображаемото, което предизвиква безпокойство и оживление. Спектакълът ще изследва женското тяло като обект и субект, въвлечено в желанието да се осъществи и да се сътвори отново.

На 20 юни от 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще се потопим в един сюрреалистичен и чужд свят, изграден от блестящи обекти и пречупена светлина. В представлението „Не-видим" Зорница Стоянова (САЩ) се превръща в бежанец, който иска да стане част от този лъскав нов свят, а бляскавият материал е метафора за Aмериканската мечта. „Не-видим", автобиографичен и отчасти основан на бежанската криза в Европа и САЩ, разглежда разочарованието от западния свят, въпреки фантастичното, красивото и в крайна сметка измамно пътешествие до „обещаната земя".

Деница Дикова (Испания) гостува на фестивала със спектакъла „VOYAGER", който можете да гледате на 21 юни от 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Както физическо, така и виртуално преживяване, разнопосочно развиващ се модел от изпълнители, звук, движение, светлина и зрители. Място, където артистите преминават през абстрактна трансформация и придават форма на пространството чрез стени, ъгли и мебели. Настояще със своите контрасти.

На 22 юни от 19:30 часа на сцената на ДНК, Ива Свещарова и Вили Прагер се заемат със задачата да произведат щастие. Награденият с ИКАР 2019 спектакъл „Произведени за щастие" е коментар по една на пръв поглед приемана за безвъпросна тема, която обаче е много актуална и важна за съвременния свят: щастието. Според популярното разбиране всички знаят какво е щастие и то означава едно и също за различните хора. В едночасовия сеанс за щастие Ива и Вили се екипират с топки против стрес, шампанско и други приятни, стимулиращи средства.

На 24 юни aмериканка и българка се срещат на грешното място, но в точното време. Щастлива случайност или вик за помощ? Объркването става още по-голямо с пристигането на втора американка. Дали трите говорят за едни и същи неща? В комични ситуации, като в разговора даже се прокрадва и политика. „Здравей! Харесвам те! А сега се съгласи с мен!" oт 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс пристигат от САЩ Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси.

На 25 юни от 19:30 часа в ДНК гостува един от пионерите в танца в Ирландия – Джон Скот, със спектакъла „Heroes", а на 26 юни от 19:30 ч. гостува представлението „Digital Footprints" на Гун Лунд (Швеция), което е една интерактивна хай-тек игра с трима танцьори. Техните тела – скоростта, силата и посоката на движението им в пространството определят моделите, образите и звука на изпълнението. Те ще поставят важните въпроси за взаимодействието в нашето общество, кой управлява и кой контролира. Техниката, прожекциите и музиката са разработени заедно с Оке Пармеруд – друг пионер в електроакустичната музика и видео.

Артистичната програма на четвъртото издание на фестивала „Етюди и приятели" в ДНК завършва на 28 юни от 19:30 часа със серията от работи „Off the wall" и „See you somewhere" на Олоф Першон от Швеция. Множество индивидуални движения се поставят в абстрактна структура, повлияна от разбирането за танца като форма, в която движението има смисъл само по себе си.

Билети за спектаклите можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.