Екипът на един от най-емблематичните кинофестивали у нас, продуциран от НДК – Киномания -  получи наградата в категория „Съвременни перфомативни и мултижанрови изкуства” на тазгодишните награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Отличието се присъжда за едно от специалните събития в миналогодишното издание на Киномания – вечерта, посветена на големия български визуален артист и режисьор Теодор Ушев под наслов „Нарисувай ми тъга”. Събитието се проведе на 17 ноември 2019 г. с подкрепата на Столична община и Токийския университет по изкуства.

„Благодарим на БНТ за номинацията, благодарим на Столична община и на комисията за признанието! „Нарисувай ми тъга” е  реализираната ни мечта да представим на българската аудитория многоликото лице на талантливия български артист Теодор Ушев – художник,  аниматор, режисьор. Тази вечер не би била възможна без участието на „Кварто ансамбъл” с ръководител Иван Пенчев, без подкрепата и участието на специалистите от Токийския университет по изкуствата, без подкрепата на Канадския филмов институт, които дадоха своето съгласие филмът „Физика на тъгата” да има своята ексклузивна прожекция в Зала 1! Благодарим на ръководството на НДК, че се довери на идеята ни и застана зад нас, благодарим на екипа на Киномания, които с ентусиазъм и професионализъм работиха за успеха на събитието! Благодарим на зрителите за  пълната зала, за бурните аплодисменти и за изказаната любов към главните герои на вечерта - Тео Ушев и Георги Господинов!”, споделят  продуцентите на „Киномания” Владимир Трифонов и Хермина Азарян.

По време на вечерта „Нарисувай ми тъга” в Зала 1 зрителите бурно аплодираха живото изпълнението на „Четирите годишни времена” на Вивалди - анимационен концерт с визуализации на четирима аниматори от различни държави, сред които и Теодор Ушев, както и емоционалната първа среща с последния му филм по романа на Георги Господинов - „Физика на тъгата”.

Проектът „Нарисувай ми тъга” вписа в културния календар на София едно много различно и иновативно събитие. То оказа ползотворно влияние върху развитието на културната среда в столицата, постави нови жалони в мултижанровите събития, срещна софийската публика с изкуство от световна величина, позиционира българските артисти сред най-ярките представители на перформативните изкуства и утвърди София като световна дестинация на картата на значимите международни културни събития.

Още едно събитие от програмата на НДК получи отличие – мултимедийният авторски спектакъл на Петър Дундаков – „Песента на ветровете”, който е част от афиша на Театър Азарян. Проектът бе удостоен с награда за особен принос в културата в категория „Музика” и е със специалното участие на „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров, Росен Захариев - флюгелхорн, Гергана Димитрова - сопрано, Вера Гиргинова - сопрано, а видео изображенията са дело на Иван Богданов. „Песента на ветровете” ще продължи да радва ценителите на музикално-сценичните изкуства в Театър Азарян и през новия сезон.

„Благодарим за признанието на Столична община, както и на екипите, реализирали проектите! Щастливи сме, че НДК продължава да е дом на качествени културни проекти, които оставят ярък отпечатък върху културния живот на София, успяват да задават стандарти и да допринасят за развитието на средата”, споделя председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Екипът на Киномания е в активна подготовка на тазгодишното издание на фестивала, който отново ще зарадва зрителите с най-добрите български и чуждестранни заглавия през годината, както и с нови специални събития.