Над 250 представители на институции, университети и НПО ще участват в Международна конференция за деинституционализацията на грижата за деца в София

Над 250 представители на университети, институции и неправителствени организации от Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ ще се включат в Международна конференция на тема „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“. Събитието ще се проведе в периода 6-8 ноември в зала 7 и 9 на НДК. Сред участниците са представители на Европейската комисия, Министерството на труда и социалната политика и други национални институции, международни и местни неправителствени организации, доставчици на социални услуги и специалисти в областта на политиките за деца. Участниците в конференцията ще обсъдят научни данни и натрупан опит, както и добрите практики и предизвикателства в областта на деинституционализацията. 

Съорганизатори на Международната конференция са Министерството на труда и социалната политика, Ноу-хау центърът за алтернативни грижи за деца към Нов български университет, УНИЦЕФ България, SOS Детски селища, фондация „Лумос“, фондация „Сийдър“ и „Надежда и домове за децата – клон България“ и Eurochild. 

Международната конференция ще бъде открита на 6 ноември от 9:00 часа от заместник министър-председателя Томислав Дончев. В откриването ще участва и омбудсманът на Република България Диана Ковачева. Събитието ще се проведе в зала 7 на НДК в София. 

От 10:00 часа на 6 ноември ще се проведе пресконференция за журналистите. В нея ще участват заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителят на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца д-р Галина Маркова, изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Александрина Димитрова, изпълнителният директор на „Надежда и домове за децата – клон България“ Георги Симеонов, представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, специалният представител на външни отношения и ресурси на SOS Детски селища Ричард Пихлер, ръководителят на фондация „Лумос“ за Европа Ирина Маланчук, генералният секретар на Eurochild Жана Хейнсуърт.