НАТФИЗ - предстоящи събития за периода 1 – 9 декември 2018

ПО СЛУЧАЙ 70-ГОДИШНИНАТА НА НАТФИЗ „КР. САРАФОВ“ ВСИЧКИ БИЛЕТИ ЗА СПЕКТАКЛИТЕ НА ТЕАТЪР НАТФИЗ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ ЩЕ СА ОТ 6 И 4 ЛЕВА !

Билети от 4 и 6 лева пуска Театър НАТФИЗ, като реверанс към зрителите, през последния месец от юбилейната за Академията година!

На 28 януари 2018 г. НАТФИЗ навърши 70 години академична история и 70 години принос в развитието на българската култура и образование. Академията посвети на юбилея си цялата календарна година с множество академични и публични събития. В рамките на отминаващата 2018 студентите и преподавателите донесоха десетки международни театрални и филмови награди от петте континента. По покана на Академията България за първи път посетиха Невил Трантър, Мартин Браун, Роналд Рудол, Сандра Сисел и още много. Хайнрих Гьобелс и Горан Стефановски бяха удостоени с почетната степен Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. Реализирани бяха международни проекти по програма Еразъм+, а също междукултурни проекти с „Фотофабрика“, „София филм фест“, „Нощ на театрите“, „Ранно пиле“, „Арлекин“ и много други. Катедрите „Сценична реч“, „Сценично движение“ и „Театрознание“ организираха конференции, една от които международна. На учебните сцени на Театър НАТФИЗ и Куклен театър НАТФИЗ бяха създадени 21 нови спектакъла, част от които студентите представиха на „вход свободен“ по време на „36-часовия театрален и кино маратон“, а други ще покажат в изданието през 2019.

Не на последно място, в рамките на отминаващата година, НАТФИЗ успя да инициира в публичното пространство експертни разговори за новите стандарти в българското образование, за професионалната квалификация през целия живот при възрастните и за мястото на образованието по изкуства, като превенция срещу ранното отпадане на проблемните групи деца от образователната система. Изпълнената със събития година ще завърши с юбилейна научна конференция на 14-ти декември, Концерт 70 ГОДИНИ НАТФИЗ на 17-ти декември и пет премиери, последната от които ще се състои на 20-ти декември.

3/7 декември 2018

МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ В НАТФИЗ


Известният режисьор и сценарист Франсиско Менендес ще води едноседмичен майсторски клас – „Заснемане на проекти във виртуална реалност, 360° видео“. От 3-ти до 7-ми декември, професорът от Невадския университет ще работи съвместно с монтажистите, сценографите, звуковите инженери и режисьорите, които се обучават в НАТФИЗ, за да ги насърчи в създаването и реализирането на наративни пространства във виртуалната реалност. Техническото оборудване, необходимо за заснемането им, ще бъде предоставено от Държавния университет на Невада, Лас Вегас.

5 декември 2018

ЙОРДАН РАДИЧКОВ НА СЦЕНАТА НА ТЕАТЪР НАТФИЗ


След Народен театър „Ив. Вазов“ и ТР „Сфумато“, в първата половина на настоящия театрален сезон, към Йордан Радичков посегнаха и младите актьори на Театър НАТФИЗ. От началото на ноември абсолвентите на проф. д-р Атанас Атанасов се впуснаха в изследване на Радичковия свят, приютени в една от камерните зали на Народния театър. Заедно с режисьора Петринел Гочев те имаха само месец, за да създадат спектакъл по разказите „20 век“, „Давидко“, „Устати жени“, „Убий мухата“, „Кастел“, „Гняв божи“, „Хармоника“, „Верблюд“, „По водата“, „Ние, духовата музика“ и части от пиесата „Суматоха“ и романа „Прашка“. Дали представлението им „Ние, духовата музика!“ ще намери интимния и едновременно с това вселенски Радичков, предстои да разберем на 5-ти декември. Едно е сигурно, едва 20-годишни, актьорите се изправиха пред предизвикателството да събудят у себе си забравени духове, и да ги възкресят в настоящето за всички нас. Професионалната българска театрална сцена, а и киното ни, познават много опити върху произведенията на Йордан Радичков. Не всички от тях са успешни, напротив повечето не са. Сигурни сме обаче, че независимо от крайния резултат, доколкото краен може да бъде в живата природа на театъра, Радичков ще остане доволен от този.

6 декември 2018

НАТФИЗ И МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР С ПРЕМИЕРА НА „БЯЛА ПРИКАЗКА“


Коледната премиера на Куклен театър НАТФИЗ „Бяла приказка“ по Валери Петров излиза на 6-ти декември, на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“. Спектакълът е дипломен за абсолвентите на доц. Майя Енчева и е под режисурата на проф. Боньо Лунгов, сценографията и куклите са на Евгения Лачева, а музиката на Михаил Шишков. Като съпродуцент на „Бяла приказка“ Младежки театър подготвя седмица на Валери Петров, в рамките на която, ще бъдат организирани четения, изложение на книгите и среща с наследниците на Валери Петров.

Evenet-VP 1.pngПосетителите на седмицата, от 3-ти до 9-ти декември, ще имат възможност да видят и изложбата с проектите за плакат на спектакъла „Бяла приказка“. Поводът Младежки театър „Николай Бинев“ да стане домакин на спектаклите на Куклен театър НАТФИЗ, през целия театрален сезон, са ремонтните дейности по проект на: BG16RFOP001-3.003-0008-C01 „Модернизация и обновяване на учебната среда - гарант за повишаване качеството, привлекателността и ефективността на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ по Процедура BG16RFOP001-3.003 „Подкрепа за висшите училища в Република България“, Договор РД-02-37-226/25.10.2016 с Управляващ орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 при Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Приоритетна ос 3: „Регионална образователна инфраструктура“.

10 декември 2018

ПРЕМИЕРА НА РОМАНА НА ПРОФ. Д.И.Н. АННА ТОПАЛДЖИКОВА


Проф. д.и.н. Анна Топалджикова ще представи последната си книга – романът „Амарила не обича текила“ на 10-ти декември 2018, 19.00 ч., в Галерия „Етюд“ (ул. „Цанко Церковски“ 34, Лозенец).

„Амарила не обича текила“ е кръстопът на три истории. Преминаване на неуловимите граници между собствения уют и пространствата навън, преброждане на световете на съня, на безсънието, на дневната светлина, на книгите... В безсънието си Амарила се носи от приключение към приключение, а сънищата са живота на Йоси в неговия личен космос. Миналото е мястото, където обичайно се връща Стареца, обсебен от усещането за изтичащо време, но все по-често нещо го задържа тук и сега.

Какво ги свързва, от какво бягат и къде пристигат? Как животът, който протича около нас, се „отпечатва“ върху нас и ние върху него? Какъв е смисълът на всичко това? Животът е невероятен.

Книгата е издание на „Метеор“.

Проф. Анна Топалджикова е преподавател по История на българския театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Автор е на романите „Ледовете“ и „Отлитащото време - лъч светлина през обектива. Фотографската фамилия Карастоянови“; на книги в областта на историята и теорията на театъра: „Разриви и нови посоки. Българският театър от средата на 50-те до края на 60-те.“, „Играта театър“, „Фобии и утопии“ и др.; както и на книги с пиеси: „Реещи се гледни точки“, „Театър X 3“. Сред постановките по нейни пиеса са „Отражението“ в Народен театър „Иван Вазов“ с режисьор Елена Цикова през 2000 г., „Робин“ в театър „Възраждане“ с режисьор Тея Сугарева през 2013 г. и др.


НАТФИЗ, Предстоящо

14 декември, 2018 г. БЪЛГАРСКИЯТ ТЕАТЪР – ТРАДИЦИИ И НОВИ ПОСОКИ

plakat_Konferenzia 1.jpg
ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ по случай 70-годишнината на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, организирана от Катедра „Театрознание“, Факултет „Сценични изкуства“ с модератори проф. д.н. Камелия Николова и гл. ас. д-р Асен Терзиев.

Програмата на конференцията можете да намерите в приложен файл.

17 декември 2018 г. КОНЦЕРТ 70 ГОДИНИ НАТФИЗ

Празничният концерт, посветен на 70-годишнината на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, е подготвен от екип в състав проф. д-р Светослав Овчаров, проф. Пламен Марков и доц. д-р Мира Каланова, и ще се състои в Народен театър „Иван Вазов“.

Кратка разходка из историята на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ можете да направите тук.

17, 18, 19 декември 2018 г. ДНИ НА ВГИК В БЪЛГАРИЯ

В периода 17-21 декември 2018 г., в България ще гостува делегация от Висшия държавен институт по кинематография (ВГИК), ръководена лично от ректора проф. Вл. Малишев. Гостуването е част от специалната двустранна програма за отбелязване 100-годишнината от създаването на първото в света висше училище по кино – ВГИК, и същевременно – за отбелязване 70-годишнината от създаването на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), чиито първи кадри са се обучавали основно в ГИТИС и ВГИК. В рамките на гостуването на ВГИК са предвидени майсторски класове по кукловодство, театрална режисура, звукова режисура, тренинг по сценична реч, представяне и обсъждане на студентски филми, включително представяне на студентския спектакъл „Пет вечери“ и клас-концерт на голяма сцена в Театър НАТФИЗ.

НАТФИЗ, Преподаватели

ПРОФ. БОНЬО ЛУНГОВ, ДОЦ. Д-Р КОНСТАНТИН КАРАКОСТОВ, ДОКТОРАНТ КРАСИМИР СТОИЧКОВ И АСИСТЕНТ МАРИАН РАНГЕЛОВ В ИТАЛИЯ ПО TIP PROJECT

От 14-ти до 19-ти октомври в Понте ди Леньо и Бреша, Италия се проведе второто международно обучение и обмяна на добри практики по проект „Обмен на иновативни практики в училищата за Втори шанс, насочени към отпадналите от образователната система и други форми на обучение“ 2017-1-PT01- KA201 – 035930 по програма Еразъм+.

НАТФИЗ, който беше домакин на работните ателиетата по Форум театър през февруари т.г., беше представен от проф. Боньо Лунгов, доц. д-р Константин Каракостов, докторант Красимир Стоичков и асистент Мариан Рангелов. Голям интерес предизвика техният споделен опит и демонстрации с импровизирани кукли, в които се включиха и представители на други организации. Преподавателите д-р Поликсена Хардалова (АЕ2О) и Клер Биньон (ЕSМАЕ) представиха серия техники от Сетивен театър, Театър на движението и метода Фелденкрайс и заедно с участниците изследваха потенциала и приложението на тези интерактивни практики при работа с младежи, отпаднали от училище. Посещения на професионални училища от мрежата Занардели, интегриращи ученици, нуждаещи се от „втори шанс“, снимането на интервюта, участия в срещи и конференции за популяризиране на проекта, както и хубавата италианска храна и красиви гледки, дообогатиха интензивната програма.

Следващата среща по проекта ще се проведе през месец февруари 2019 в Будапеща, Унгария.

ТРЕНИНГ НА Д-Р ТОДОР ДИМИТРОВ-МЕЧКАРСКИ С РАДИОЖУРНАЛИСТИ ОТ БНР

По препоръка на обществения съвет и покана от генералния изпълнителен директор на Българското национално радио д-р Тодор Димитров-Мечкарски изнесе квалификационни курсове за радиожурналистите от обществената медия. В края на ноември д-р Мечкарски проведе обучение по „Правоговор и техника на говора“ за журналистите от редакциите „Новини“, „Музика“, „Спорт“ и „Актуални предавания“ от програма „Хоризонт“ на БНР. Ръководството на БНР предвижда през същото обучение да преминат и останалите радиожурналисти, репортери и кореспонденти от обществената медия.

БИБЛИОТЕКА НАТФИЗ

Библиотеката на НАТФИЗ се включи с доклад на Юбилейната научна конференция, посветена на 55 години Университетска библиотека и 26 години Университетско издателство на Великотърновския университет.

Юбилейна научна конференция „Дарителството - традиция и съвременни практики“, се състоя на 29-ти и 30-ти ноември 2018 г. в информационно-библиотечен и издателски комплекс на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

НАТФИЗ

Игрална програма,


1 – 9 декември 2018

1. ХII., Голяма сцена, 19.00 ч.

ХОРА С КУФАРИ от Ханох Левин, клас проф. д-р Атанас Атанасов

След трейлъра на „Хора с куфари“, студентите от класа на проф. д-р Атанас Атанасов подготвиха саундтрак с 9-те песни от спектакъла си на Голяма сцена в Театър НАТФИЗ. Текстовете на песните и музиката са на Мартин Каров, който е режисьор и композитор на „Хора с куфари“ и са със защитени авторски права. Засега парчетата могат да бъдат открити и слушани безплатно само на страницата на спектакъла в сайта на НАТФИЗ. Класът набира средства за издаването им в албум.

4. ХII., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

НОВА ЗЕМЯ танцов спектакъл, клас проф. д-р Петя Цветкова

Популяризирането на съвременния танц е наша мисия… Трябва да направим така, че да стигаме до по-широк кръг от хора... Аз мисля, че българинът обича да гледа танц, той е музикален и ритмичен, танцът е в кръвта му... Мечта ми е да отворим по-широки врати за това изкуство… Иска ми се да достигна до обикновените хора, не точно със съвременния танц, а въобще с танца като изкуство. Надявам се „Нова земя“ да направи това.

Ана Митева

5. ХII., ПРЕМИЕРА, Голяма сцена, 19.00 ч.

НИЕ, ДУХОВАТА МУЗИКА! по разкази на Йордан Радичков, клас проф. д-р Атанас Атанасов

Из „Ние, духовата музика“, Йордан Радичков

Черказките музиканти ми се оплакаха: някои били казали, че тая духова музика трябвало вече да се закрие. В селото на всеки стълб виси по един високоговорител, а на площада висят три — за какво е тогава духова музика, едновремешна и остаряла работа! Черказката духова музика е наистина стара. Едва ли някой в селото знае годините на инструментите; трябва да ви уверя, че ако вие ги погледнете, ще ви се сторят стари едва ли не колкото слънцето. Това дори и собствениците на инструментите не го знаят, защото твърдят, че те са си такива, откакто е създаден светът…

Духова музика има, откакто свят светува, и нея никой не може да я заличи. Ако може да се заличи една държава, то и Духовата музика тогава може да се заличи. Защото всичко започва с музиката и свършва с музиката. Кога човек умре, пак с музика го изпращаме.

Ако един ден Черказки изпраща космонавт, ние, Духовата музика, и там ще свирим. А тия, които говорят, че щели да се закриват духовите музики, изобщо не ме занимават. Както казва Миал — Духова музика има, откакто свят светува.

Чуйте какво ще ни разкаже самата Духова музика за себе си и отсъдете тогава дали може да се заличи.

6. ХII., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

ЧЕРНА ДУПКА от Горан Стефановски, клас проф. Иван Добчев

Удивителна е работата на актьорите. Те изцяло са се пропили с изградената поетика. Те са в нея безостатъчно, без „да се правят на артисти“, без да търсят приватизиране на общия ефект. Затова го и постигат. Единен ансамбъл, един организъм: с общо дишане, обща температура, общ ритъм – изключително рядко явление в съвременния театър по всички географски ширини… Не се притеснявам да кажа, че „Черна дупка“ е сред най-мощните постижения на досегашния сезон, който, сравнен с няколко преди него, всъщност съвсем не е слаб.

Проф. д.ф.н. Георги Каприев

Из „Черна дупка“, в. Култура - Брой 4 (2928), 02 февруари 2018

7. ХII., Голяма сцена, 19.00 ч.

ПРОЦЕСЪТ по Франц Кафка, клас проф. Иван Добчев

Protsesut (26).jpg
Кафка предсказа съвременния човек!

Днес, когато сме залети от хиляди образи, когато образът е станал най-важното за достигащата до нас информация, ние сме изкушени от много помисли. Сърцата ни са ги приели за нещо нормално. Контекстът, който отдалечава смъртта на невидимо разстояние, ни успокоява и ние с лекота се отдаваме на страстите си да бъдем малки богове в нашия виртуален свят. Забравили божественото, залог на природата си, загледани в материалното, незнаещи, че срещу нас вече тече някъде един Процес.

Димитър Сарджев

7. ХII., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

PAPAS IN MOTION от Роналд Рудол, клас проф. д-р Атанас Атанасов

Преди известно време получих покана за приятелство от един млад мъж. Аз имам роднини в България и приех приятелството. След това получавах все повече запитвания. Чудех се какво става. В един момент видях плаката за постановката и осъзнах, че моята пиеса се играе в България. И за мен това беше като едно прераждане.

Роналд Рудол

Куклен театър НАТФИЗ

1. ХII., 11.00 ч., Куклен театър НАТФИЗ, Камерна сцена на Младежки театър „Н. Бинев“

ТАЛАСЪМА ТРОПАЛАН, клас доц. Майя Енчева

DSC_4774.JPG
Таласъмът Тропалан е най-косматият, зъбат и проклет таласъм в цялото царство. Решил завинаги да стане царски таласъм и да си живее по царски в двореца!... Елате и научeте как се прогонва таласъм! Елате и споделете едно забавно, комично и топло представление.

доц. Майя Енчева

5. ХII., 11.00 ч., Куклен театър НАТФИЗ, Камерна сцена на Младежки театър „Н. Бинев“

СЕДЕМТЕ КОЗЛЕТА И ВЪЛКЪТ, клас доц. Майя Енчева

Студентите по актьорско майсторство за куклен театър при НАТФИЗ разказват една от любимите приказки – „Вълкът и седемте козлета“. С нов оригинален прочит, в три различни една от друга миниатюри, създават за публиката нови решения и образи на уж познатите герои. Спектакълът, изпълнен с много музика, песни, танци, кукли, ултравиолет и смях е подходящ за зрители над 7 години!

6. ХII., 11.00 ч., ПРЕМИЕРА, Куклен театър НАТФИЗ, Камерна сцена на Младежки театър „Н. Бинев“

БЯЛА ПРИКАЗКА от Валери Петров, клас доц. Майя Енчева

„Бяла приказка“ е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър НАТФИЗ.

След спектаклите „Седемте козлета и вълкът“ и „Таласъмът Тропалан“, студентите от ІV курс по актьорско майсторство за куклен театър ще представят класическото заглавие на незабравимия Валери Петров „Бяла приказка“.

Една история за приятелството, но и за предателството, за изпитанията, през които преминаваме, за да открием истинския приятел, и за прошката, която ще ни помогне да останем завинаги заедно.

Едно забавно куклено представление, в което зрителите ще се срещнат с Еленчето и Мечето, с Лисичето и Гарджето и разбира се с Ванчо и неговото коте.

А дали Метеорологът ще отговори на въпроса:

„Казва се приятел пръв,

но защо е той такъв?“

Ще разберете от спектакъла „Бяла приказка“.

НАТФИЗ БЛАГОДАРИ ЗА ДОМАКИНСТВОТО НА МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“.