1 ФЕВРУАРИ /ПЕТЪК/ Най-щастливото шоу на Земята „Произведени за щастие“ с Ива Свещарова в пълния ѝ блясък, готова за сладко-бодливи изненади и Вили Прагер – танцуващият без предпазна мрежа, ви очаква на 1 февруари (петък) от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс.

На 1 февруари от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ ще можете да гледате филма „Бохемска рапсодия“. Режисьор на лентата е Брайън Сингър, а в ролята на Фреди Мъркюри се превъплътява актьорът Рами Малек. Филмът е с 2 награди „Златен глобус” – за най-добра драма и драматичен актьор на Рами Малек; 5 номинации за „Оскар“ – за най-добър филм, актьор, монтаж, звук и звуков монтаж и 7 номинации за БАФТА – за най-добър британски филм, актьор на Рами Малек, операторско майсторство, монтаж, костюми, звук и грим и прически.

2 ФЕВРУАРИ /СЪБОТА/

Великата и неповторима Стоянка Мутафова ще чества „70 ГОДИНИ НА СЦЕНА” със специале спектакъл-юбилей на 2 февруари 2019 г. в зала 1 на НДК. „Г-жа Стихийно бедствие“ ще бъде в светлините на прожекторите на връх рожденния си ден точно в 19:30 часа. На сцената ще стъпят и куп нейни приятели и колеги, за да я уважат и поздравят. Очаква се празникът да споделят едни от най-големите звезди на родната театрална и музикална сцена. Сред тях ще са самата Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Албена Павлова, „Тоника Домини“ и още от най-големите звезди на родната театрална и музикална сцена.

На 2 февруари от 15:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ ще можете да гледате филма „Те“ на режисьора Паоло Сорентино. След него, от 18:00 часа е лентата „Роди се звезда“ с участието на Лейди Гага и Брадли Купър.

3 ФЕВРУАРИ /НЕДЕЛЯ/

Програма достъп до информация връчва годишните награди „Големият брат“ на 3 февруари от 11:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Анти-наградите „Големият брат” се присъждат на правителствени структури, компании или личности, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни. Наградата е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International.

Програмата на кино „Люмиер Лидл“ за неделя (3 февруари) ще предложи прожекции на филмите „Те“ от 15:00 часа и „Бохемска рапсодия“ от 18:00 часа.

4 ФЕВРУАРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

В понеделник (4 февруари) от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ ще можете да гледате филма с участието на Тони Сервило – „Те“.

5 ФЕВРУАРИ /ВТОРНИК/

„Бохемска рапсодия“ от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ е предложението ни за вторник вечер.

6 ФЕВРУАРИ /СРЯДА/

На 6 февруари (сряда) от 20:00 часа в зала 1 ви очаква концертът на фламенко китариста Висенте Амиго – Сърцето на Андалусия. Китаристът от Кордоба, както наричат Висенте Амиго, е един от най-изтъкнатите изпълнители на фламенко на световната сцена с вече над 25-годишна кариера. Енигмата на тази южна земя в прегръдките на Пиренейския полуостров, или Ал Андалус, както я наричали арабите, ще бъде разгадана за българската публика чрез най-чувствената музика – фламенкото, в която инструмент и душа се сливат и разказват за Малага, Кадис, Севиля, Кордоба, Гранада. Те ще пренесат слушателя в екзотичната атмосфера на Андалусия – пъстрият дом на много религии и етноси, оставили след себе си шедьоври на изкуството и архитектурата.

Съюзът на артистите в България ще проведе планирана пресконференция на 6 февруари (сряда) в Литературен клуб „Перото“ от 11:00 часа.

Семинар на тема „Иновация в действие“ ще се проведе в Литературен клуб „Перото“ от 18:30 часа на 6 февруари. Семинарът ще запознае участниците с примери и добри практики за приложни иновации у нас.

Спектакълът The Victory day с участието на Ива Свещарова, Вили Прагер, със специалното участие на Галина Борисова ще можете да гледате на 6 февруари от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Представлението е носител на наградата на публиката Jardin d'Europe от Международния фестивал за съвременен танц ImPulstanz-Vienna.

„Роди се звезда“ с режисьор Брадли Купър ще можете да гледате на 6 февруари от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

7 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

На 7 февруари Николина Чакърдъкова кани всички свои почитатели в зала 1 на НДК от 20:00 часа. Очаква ви един голям български празник за душата и сърцето. За първи път ще чуете и видите най-новите ѝ песни, а Неврокопски танцов ансамбъл ще ви зарадват с нови хореографии.

Събитие организирано от Американския университет в България ще се проведе в Литературен клуб „Перото“ на 7 февруари от 16:30 часа.

Превърналото се в едно от най-любимите събития на малки и големи – „Нощ на книгите за Хари Потър“ ще се случи за трета поредна година, а домакин отново е Национален дворец на културата. На 7 февруари (четвъртък) в Клуб 1 заедно ще споделим магията на незабравимите истории на Дж. К. Роулинг и ще запознаем новото поколение читатели с несравнимия свят на Хари Потър. Вълшебната тема тази година е „Хогуортс“, включваща идеи от всичките седем романа от поредицата, както и от допълнителните книги от колекцията на хогуортската библиотека.

В четвъртък (7 февруари) от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ ще можете да гледате филма с участието на Тони Сервило – „Те“.

8 ФЕВРУАРИ /ПЕТЪК/

Фестивалът на ръчно изработените неща ви очаква в НДК в дните от 8 до 10 февруари, от 10:00 до 20:00 часа. По традиция Хендмейд фест код: ЛЮБОВ обръща специално внимание на Деня на влюбените, за да може всички влюбени да се сдобият с подаръци.

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова спектакълът „Мовименто/Вариации“ ви очаква на 8 февруари от 19:30 часа в ДНК. В него гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси се преплитат, допълват, пресичат. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението. Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей сглобяват цялото през различни парчета, изразяващи погледите им към динамиката на съвременността.

9 ФЕВРУАРИ /СЪБОТА/ Спектакълът „За теб“ събира на една сцена актьорите Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Те ви очакват на 9 февруари от 18:30 часа в Театър Азарян, за да ви разкажат за любовта на двама братя към едно и също момиче.

Литературна вечер посветена на Крум Филипов и неговия 50-годишен юбилей ви очаква на 9 февруари от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

Режисьорският спектакъл на Ани Васева – „Пътуване към Ада“ ви очаква на 9 февруари от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакъл разказва за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време.

Десети конгрес на КТ „Подкрепа“ ще се проведе в дните 9 и 10 февруари (събота и неделя) в зала 3 и прилежащите ѝ пространства.

12 ФЕВРУАРИ /ВТОРНИК/ Проектът на iHELP foundation – „Пазители на сърца: мисия училища“ ще бъде представен на 12 февруари от 11:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Проектът има за цел да създаде най-голямата мрежа за взаимопомощ, обучавайки ученици от 10 средно общообразователни училища как на практиката да оказват първа помощ на дете, новородено и възрастен и какви са възможностите на приложението за алармиране ihelp при нужда от спешна помощ на територията на София за създаването на по-сигурна среда за живот.

Пърформансът „Синхроничност“ ще можете да гледате на 12 февруари от 19:30 часа в ДНК. Спектакълът изследва взаимодействието между човека и света, без да го подчинява на тривиалната причинно-следствена логика. На сцената е изградена класическа мандала, в която се намира човек, поставен в ситуация на взаимодействие със сложна система от аудиовизуални ефекти. Геометричните линии едновременно асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.

13 ФЕВРУАРИ /СРЯДА/ Представлението „В очакване на Годо” ще можете да гледате на 13 февруари (сряда) от 18:30 часа на сцената на Театър Азарян. Една история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде.

14 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

„Кралят Елен” – трaгикомична театрална приказка в три действия по Карло Гоци ще можете да гледате на 14 февруари от 18:30 часа в Театър Азарян. Сценична версия и постановка са дело на Анастасия Събева.

Сърцат, музикален и изпълнен с откровения – такъв ще бъде Свети Валентин за феновете на P.I.F. в Литературен клуб „Перото“ с концерта P.I.F акустично | Малък концерт за големи влюбени и техните деца. Бутиковият лайв за Свети Валентин идва в отговор на множеството запитвания за ранен концерт на P.I.F - началото е в 20:00 часа. Бандата ще сподели с публиката си едно различно музикално преживяване извън голямата клубна сцена: камерно, но с много чиста и

силна емоция. Отваряйки събитието за деца, P.I.F. искат да превърнат малкия си акустичен концерт в семейно забавление.

Книгата на Хули Леонис ще бъде представена в Клуб 1 на 14 февруари от 18:30 часа.

Представлението, което изследва темата за женското тяло като обект на желания и субект, който упражнява въздействие. Това е „Съвършено розово“. Можете да го гледате на 14 февруари от 19:30 часа в ДНК. Участват Виолета Витанова и Ива Свещарова.

В деня на влюбените (14 февруари) от 19:00 часа ще можете да гледате българска стендъп комедия с артистите от Комеди Клуб на сцената на кино „Люмиер Лидл“. Комедиантите са подготвили най-добрите си шеги на тема любов, връзки и сексуални преживявания и ще разсмиват феновете с истории за интимните си премеждия и несгоди. Свети Валентин е романтичен празник, но защо да не е и забавен празник?

15 ФЕВРУАРИ /ПЕТЪК/

Английският музикант Tom Odell пристига за първи път в България за концерт в зала 1 на НДК на 15 февруари (петък) от 20:00 часа. 27-годишният певец и автор на песни Tom Odell е сред най-перспективните и успешни изпълнители на английската инди-поп сцена. Излизането на дебютния му ЕР албум „Songs from Another Love“ през 2012 г., му носи невероятен успех – първата BRIT награда, в категорията „Избор на музикалната критика“.

16 ФЕВРУАРИ /СЪБОТА/

Финалът на инициативата на Столична община – „София – град на Толерантността и Мъдростта“ ще се случи на 16 февруари с концерт в зала 1. „София – град на Толерантността и Мъдростта” е дългосрочна програма на Столична община свързана с етническото многообразие и мултикултурното образование.

Спектакълът „Тотална щета“ с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова ви очаква на 16 февруари от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс.

На 16 февруари в зала 6 ще бъде представянето на книгата „Тайните на Пакта“.

Спектакъл организиран от Национален дворец на децата ви очаква на 16 февруари от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

17 ФЕВРУАРИ /НЕДЕЛЯ/

Фестивалът „Вечните песни“ за млади поп изпълнители ще се проведе на 17 февруари от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

18 ФЕВРУАРИ /ПОНЕДЕЛНИК/ „За кравите” – документална пиеса на Вадим Леванов, която изследва ролята на телевизията в обществото ще можете да гледате на 18 февруари (понеделник) от 19:00 часа в Театър Азарян. Сюжетът проследява емисия новини в голям телевизионен канал със скандален сюжет за дълъг съдебен спор за гладуващи елитни крави между селска ферма и доставчик на фураж. Чиновници от различни нива се опитват да сплашат продуцентите на телевизията и да спрат сюжета, но въпреки всичко той излиза в ефир. Отвратителната история завършва щастливо за останалите живи крави, но има печален постскриптум за хората, работещи на фермата.

19 ФЕВРУАРИ /ВТОРНИК/

„Прочети ми лична поезия“, е събитието, което събира на една място пишещи хора, които искат да представят творчеството си. Мястото е Литературен клуб „Перото“ на 19 февруари (вторник) от 20:00 часа.

Пърформансът НЕОН ще можете да гледате на 19 февруари от 19:30 часа на сцената на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакълът се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува себе си като форма на протест. Той е резултат от колективното авторство и ще бъде представен от Александар Георгиев – Аце (Македония/Швеция/България), Жана Пенчева (България)

и Дарио Баррето Дамас (Испания), водени от интереса към кабаретния жанр бурлескa и неговия потенциал за въздействие.

20 ФЕВРУАРИ /СРЯДА/

„Островът на съкровищата” – вълнуващо приключение за пирати, скрити съкровища и тайнствени острови, ефектни декори и много младежка енергия и настроение. Това ще видите на 20 февруари от 18:30 часа в Театър Азарян.

На 20 и 21 февруари от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс ще можете да гледате премиерата на Moonlight. Спектакълът е село на STEAM ROOM и представя поредица от авторски хореографски дела, които работят в полето на поетичността и наблюдават поетичното тяло и неговите социални измерения през перспективата на хореографията. Те предлагат своята работа в контекста на Поетични тела.

21 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/ Най-новият спектакъл от програмата на Театър Азарян – „Апарт“ ще можете да гледате на 21 февруари от 19:00 часа на сцена backstage в театъра. „Апарт“ е документален спектакъл по текстове и интервюта на едни от най-значимите български режисьори и актьори: Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Ицхак Финци, Стефан Илиев – Чечо, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Христо Домусчиев и др.

Национална конференция „Образование 4.0“, организирана от „24 часа“ ви очаква на 21 февруари (четвъртък) от 09:00 часа в зала 6.

22 ФЕВРУАРИ /ПЕТЪК/

Детска лидерска академия ще се проведе на 22 февруари (петък) от 19:00 часа в Клуб 1.

В петък (22 февруари) в Литературен клуб „Перото“ от 19:00 часа ще се проведе затворено събитие.

23 ФЕВРУАРИ /СЪБОТА/

Мирослав Илич ще отбележи 45 години на сцената с концерт в зала 1 от 19:00 часа. Заедно с него щ бъде и оркестърът на Миша Миятович. Приходите от билетите за концерта ще отидат в помощ на клиниката по детска кардиология.

Представители на повече от 60 образователни институции пристигат в София за среща с ученици, студенти и кандидат-студенти в рамките на изложение „Световно образование“. Форумът ще се състои на 23 и 24 февруари (събота и неделя) в зала 3 на Националния дворец на културата от 10:00 до 17:00 часа.

Семинар посветен на IT професиите на бъдещето ви очаква на 23 февруари от 10:00 до 13:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

25 ФЕВРУАРИ /ПОНЕДЕЛНИК/ Анжела Георгиу, най-бляскавата и талантлива оперна певица на нашето време, ще изнесе концерт в зала 1 на НДК на 25 февруари от 19:00 часа, по покана на Софийската филхармония. Програмата на концерта включва любими оперни произведения в изпълнение на примата и Софийската филхармония с диригент маестро Найден Тодоров. Анджела Георгиу лично е избрала тенора, който да участва в концерта – Стивън Костело. Едва на 37 години, американският певец вече се подрежда в списъка на най-добрите тенори в света.

26 ФЕВРУАРИ /ВТОРНИК/

Репертоарният план на Ансамбъл „Българе“ за 2019 година стартира на 26 февруари (вторник), когато от 19:00 часа в зала 1 на НДК именитият ансамбъл отново ще представи нашумелия си мащабен спектакъл „Осмото чудо“, със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос.

Премиерна прожекция на филма „Jeff Love‘s Metanoia“ ви очаква на 26 февруари от 19:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

27 ФЕВРУАРИ /СРЯДА/

На 27 февруари от 19:00 часа Театър Азарян ще се превърне в „репетиционната“ на група P.I.F. Под режисурата на Мария Банова и с помощта на Иван Велков (китари), Христо Михалков (бас) и Мартин Профиров (барабани), Димо ще преведе публиката през различните етапи от живота си. Представлението е изградено от шест монолога, в чиито теми всеки може да припознае част от себе си – за детството, самотата, славата, любовта и магията да си родител. Зад силния емоционален заряд и интелигентната самоирония в текста стоят усилията на Здрава Каменова и Димо. Органичната спойка между всяка от личните изповеди на артиста се случва с част от най-обичаните песни на P.I.F. като „Огън“ и „Оставам тук“. С глас в „Кой прибира сутринт звездите?“ се включва и Китодар Тодоров-Кито.

28 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/ „Както преди“ е заглавието на новия албум на Любо Киров, който ще бъде представен на сцената на зала 1 на 28 февруари от 20:00 часа. Любо Киров притежава един от най-красивите гласове в съвременната българска музика и ще се качи на сцената с невероятните музиканти – Живко Петров (клавиши), Ангел Дюлгеров (китара), Александър Обретенов (D2 бас-китара), Калин Вельов (барабани и перкусии) и LaTiDa (вокали).

Спектакъла „Борхестриптих“ на режисьора Ясен Василев ще можете да гледате в последния ден на месеца – 28 февруари от 19:30 часа в ДНК. В спектакъла участват Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев и Живко Джуранов.