През 2019 г. „Колибри” започва нова поредица от издания на големия американски разказвач Труман Капоти. Емблематични за творчеството му заглавия като „Хладнокръвно”, „Закуска в Тифани” и „Лятно пътуване” ще се появят с ново оформление, дело на художника Дамян Дамянов. Сред тях е сборникът с репортажи „Музика за хамелеони”, който излиза на 8 февруари!

„Музика за хамелеони“ (превод: Милена Попова и Димитри Иванов, 280 стр., цена: 16 лв.) се явява предшественик на стъписващата документално-художествена творба „Хладнокръвно”. Определяни от критиката като „литературни бижута”, историите в сборника разгръщат таланта на автора до неподозирани висоти и го превръщат в родоначалник на художествената документалистика. Страниците са населени с незабравими герои: безупречно соанирана креолска аристократка, отпиваща деликатно абсент в елегантния си салон на остров Мартиника; злостен убиец, изпращащ на бъдещите си жертви зловещи предупреждения под формата на миниатюрни ковчези; достопочтен мъж от достопочтения щат Кънектикът, луд по дванайсетгодишно момиче, което дори не е виждал… Любопитното е, че пет от тринайсетте „бижута“ в изданието виждат бял свят у нас за първи път. Не са били включени в изданието от 1981 г., тъй като в тях се говори открито за секс, за хомосексуалността на автора, а и за някои политически пристрастия, сметнати навремето за неподходящи.

Труман Капоти набира популярност едва двайсетинагодишен с ранните си разкази, а първият му роман „Други гласове, други стаи” и новелата „Арфата на тревите” затвърждават репутацията му на неповторим стилист и един от най-ярките гласове на следвоенното поколение. Сред коронните му творби са екранизираният роман „Закуска в Тифани”, сборникът с разкази и очерци „Музика за хамелеони” и шедьовърът „Хладнокръвно”, дал тласък на нов жанр – true crime. По повод навършването на 90 години от рождението на писателя „Модърн Лайбръри” представи „Събрани разкази”, първата пълна колекция с неговата изящна кратка проза, също издадена у нас от „Колибри”.