Експозицията ще представи произведения от над 20 съвременни автори от различни краища на Япония

Пъстрота от различни стилове ще краси залите на пловдивската галерия „Резонанс“ този месец. От 5 до 27 ноември всички посетители ще могат да се насладят на изложба на съвременно японско изкуство – „Полъх от Изток“. Над 20 автори ще покажат творчеството си в галерията на ул. „Парчевич“ 14, гр. Пловдив. Официалното откриване на изложбата ще бъде на 5 ноември от 18:00 ч., входът е с покани. В останалите дни достъпът за всички гости е свободен. Организатори на събитието са Фондация „Аматерас“, галерия „Резонанс“ и група Nexus, с подкрепата на Посолството на Япония в България. 

Колоритната изложба „Полъх от изток“, част от 30-ите юбилейни Дни на японската култура, ще представи духа и тайните на съвременното японско изкуство. Произведенията, които ще бъдат изложени в галерията, са подбрани от над 20 съвременни автори от различни райони на Япония. 

Експонатите от изложбата в „Резонанс“ ще разкрият повече за иновативните и разнообразни стилове и техники на творене, сред които са и минимал арт – характерно течение в съвременното изкуство, в което авторите представят японската естетика и фино чувство за баланс. Минимал арт дава възможност на автора да разкрие идентичността си чрез елиминиране на всички несъществени форми, характеристики или концепции и точно това прави изложбата „Полъх от Изток“ толкова уникална и интересна.

Галерия „Резонанс“, най-голямата частна галерия в Пловдив, специално предоставя възможност за представяне на японско съвременно изкуство именно през 2019 г., когато се чества тройният юбилей в японо-българските двустранни отношения и Пловдив е културна столица на Европа. Целта на събитието е да представи на българската публика един автентичен и непоказван досега формат на изложба. 

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf