Откриването на скулптурата „Танц на слънцето“ ще е финалното събитие от програмата на Дни на японската култура в България. Уникалният монумент е проект, иницииран от АМАТЕРАС Фондация в знак на приятелските отношения на България и Япония. Официалната церемония по представяне на скулптурата ще е на 20.11 (петък) от 12:30 ч. в пространството пред хотел Хилтън до Моста на влюбените, НДК. Събитието се провежда под патронажа на Столична община и Посолство на Япония в България.

Скулптурата „Танц на слънцето“ е важен проект, иницииран от АМАТЕРАС ФОНДАЦИЯ преди години. Тя символизира движещия се слънчев диск, символ на Япония и дългогодишните приятелски отношенията с България. Проектът става реалност благодарение на подкрепата на редица организации и личности, които са в тесни връзки с Япония.

„Танц на слънцето“ представлява кинетично произведение, движено от вятъра и е първото от вида „Елементална скулптура за парково пространство“, дело на известния скулптор Тодор Тодоров /www.todor.amateras.eu/. Той е авторът на „Елементална скулптура“, станала световно достижение за скулптура в градска и паркова среда, подчинена и взаимодействаща с природните елементи. Скулптурата ще бъде поставена в основата на моста на Влюбените до НДК, позволявайки да бъде спокойно съзерцавана от пешеходците, заобиколена от зеленина и слънчеви лъчи.

В присъствието на официални лица от Столична община, Министерство на Външните работи, Дружеството за приятелство с Япония, представители на бизнеса и редица културни организации, представящи японска култура и изкуство, Н.Пр. Нарахира, посланик на Япония в България, ще обяви началото на изящния „Танц на слънцето“.

Проектът се реализира със съдействието на Посолство на Япония и Столична община, СЕГА, Creative Assembly, TAКЕДА, АСТЕЛАС, Геотехмин, KWP, JTI, МАЗДА, ISE, FANUC, JAPE, Хилтън, Община Павликени, Община Благоевград, Община Златица, АIKI SCHOOL, YUMEIHO CLUB, KAGETSU, AIKI BUDO, SHINBUKAN, SOGA, БХС, Добринка Данчева, Виолета и Явор Костови, Емануил Манолов, Елеонора Колева, Милена Станоева Венде и Радослав Димитров.

Пълната програма за 31-вите Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/100095706.pdf