8 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/ „Забраненото шоу на Рачков“ – комедиен моноспектакъл, който ще ви въведе в кухнята на телевизията – 8 октомври, 20:00 часа, зала 1 на НДК. Как се правят новините? Лъжат ли ни рекламите? Какво работи продуцентът? Свършват ли някога сапунените сериали? Това са само част от въпросите, на които дава отговор един от най-обичаните шоумени в България – Димитър Рачков.

Семианр на тема „Пълноценно включване на глухите хора, чрез качествени услуги“ ще се проведе на 8 октомври от 10:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

Книгата на Катя Стойчева „Де Домие-Смит и творческото мислене“ ще бъде представен на 8 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

На 8 октомври от 19:30 часа в зала 42 на НДК ще се състои официалното представяне на превърналия се в сензация още преди публикуването си роман на Мария Лалева „Живот в скалите“.

9 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
АКАГА отбелязват 27 години на сцена с голям концерт на 9 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Шоуто ще припомни на феновете апогея на българската, различна и смела музика. На сцената ще се качат всички хора, които някога са били част от групата и са допринесли за успехите, които АКАГА жъне вече 27 години на световно ниво.
Най-новият роман на Здравка Евтимова – „Зелените очи на вятъра“ ще бъде представен на 9 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“. С думи за книгата участва проф. Миглена Николчина.


10 ОКТОМВРИ /СРЯДА/ Филмът „На плажа Чезъл“ (2017), една от най-изкусните екранизации по роман, създавани някога, открива четвъртото издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Грандиозното събитие ще се състои на 10 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа в присъствието на Иън Макюън, автор на романа и съсценарист на филма.

Книгата на Атанас Скатов „Над 8000 метра. Гашербрум. Красивата планина“ ще бъде представена на 10 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

11 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Държавната Опера Русе и Top Artists с уважение и преклонение пред творчеството на Тодор Колев представя „ФАЛШИВ ГЕРОЙ“ един спектакъл базиран на най-популярните и обични негови песни с нови арaнжименти в изпълнение на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев, Бенда на Мишо Йосифов и Ангел Заберски и артистите Ненчо Балабанов, Поли Генова, Димо от ПИФ и със специалното участие на Хилда Казасян – 11 октомври, 19:30 часа, зала 1.

Спектакълът на френската хореографка от марокански произход Латифа Лабиши „Self Portrait Camouflage“ ще се състои на 11 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформънс. През това силно и лично сценично присъствие, със средствата на карикатурата и гротеската, артистката – съвсем гола на сцената – акумулира в тялото си цялата агресия и напрежение на преживяването на имигранта. Латифа Лабиши се превръща в обект, който бива наблюдаван, изследван, научно дисектиран. Изпълнението напомня за империалистическия обичай да се излагат туземни хора на световните изложения. Спектакълът е обиколил най-големите сцени по света, включително и галерийни пространства като MоMA в Ню Йорк.
Най-верните читатели на най-талантливия британски писател – Иън Макюън ще имат възможността да се срещнат с него на живо в Литературен клуб „Перото“ на 11 октомври от 19:00 часа.

Тази година Световният ден на зрението ще бъде отбелязан на 11 октомври (четвъртък), а НДК отваря вратите си като домакин на благотворителната фото изложба „Не залязвай, слънце!“. Изложбата се
организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование и съдържа 48 фотоса. Авторът на творбите е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата. Изложбата се открива на 11 октомври, от 18:00 часа на полуетаж запад в НДК, с участието на ученици от НМУ „Любомир Пипков“ от класа на Лили Илиева. Владилена Тодорова – вокал, Яра Енев – вокал, Антон Златков – китара са посветили своето изпълнение на каузата. Фотосите ще останат в НДК до 14 октомври.

12 ОКТОМВРИ /ПЕТЪК/ Спектакълът „За теб“ събира на една сцена актьорите Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Те ви очакват на 12 октомври от 19:00 часа в Театър Азарян, за да ви разкажат за любовта на двама братя към едно и също момиче.
Режисьорският спектакъл на Ани Васева – „Пътуване към Ада“ ви очаква на 12 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформънс. Спектакъл разкзава за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. 

13 ОКТОМВРИ /СЪБОТА/
Концерт-спектакълът „Първо Любе“ се завръща на голямата сцена на 13 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Спектакълът е творческа интерпретация на традиционната музикална и танцова култура от Западните Родопи, Югозападна България, Тракия, Шоплука и Ваяшкия регион.

Книгата „Капка“ на Лъчезар Станчев ще бъде представена на 13 октомври от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
На 13 октомври от 18:00 часа ви очаква третото издание на Night Market. Изложбената част включва най-разнообразни и неочаквани стоки: стрийт-арт мода, secondhand-селектори, аксесоари за улични спортове, принтове и други. В парти частта си, стрийт-арт базарът ще прерастне в електронно парти с Mironov /Melformator/ 1000 names и Stranger Synths.
Домакин на събитието е Национален дворец на културата – НДК, а мястото – паркът зад НДК, както и фоайето под зала 6.

14 ОКТОМВРИ /НЕДЕЛЯ/ Спектакълът „Корабът Нощ“ по текстове на Маргьорит Дюрас и с участието на Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева ви очаква на 14 октомври от 19:00 часа в Театър Азарян.
Среща с феноменалния писател Херман Кох – един от най-добрите съвременни автори, очаква всички негова почитатели на 14 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.