Представяме ви предстоящите събития за месец октомври в НДК.

/01 октомври - вторник/

На 1 октомври /вторник/ от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс ще се проведе разговор между танцовия теоретик Ноеми Соломон и философа Боян Манчев – Dance, Philosophy: a Drift. Събитието е с вход свободен и ще протече на английски език.

Заключителна конференция по равнопоставеност на половете на работното място ще се проведе на 1 октомври от 09:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Събитието се осъществява по програма „Еразмус +“ и ще можете да видите демонстрации на трите модула за Комбинирано учене (Blended Learning) и ръководство за треньори и фасилитатори за работа по темата. Участието е безплатно.

/02 октомври - сряда/

ИК „Жанет 45“ ви кани на поетична вечер на Валери Вергилов – 2 октомври, 18:30 часа, Литературен клуб „Перото“. Поезията на Валери Вергилов в „Не си отивам кротък“ е не само преобърната метафизика на словото, тя е и разчленен на несъставни части език, и овална изящност, откъртена от самотно сражаващата се душа на своя автор.

/03 октомври - четвъртък/

Спектакъла backs.boxes.towels (Dance cure) на хореографката Мария Кефирова ще можете да гледате на 3 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. „Проектът backs.boxes.towels (Dance cure) изследва обратимостта на възприятието за близо и далеч, за граници и някои други неща като: гърбове, кутии, кърпи, сламки, невидими малцинства, звук, минимален и максимален танц“, споделя за него авторката. 

На 03 октомври от 10:00 часа, в Литературен клуб „Перото“, ще се проведе бизнес закуска, организирана от Metrica. По време на събитието ще бъдат представени две проучвания на Pragmatica, на теми „Онлайн бизнес“ и „Нагласите на потребителите и бизнеса за онлайн търговията“. Също така, домакините ще представят своята услуга фулфилмънт. Събитието е затворено само с покани. Присъствието на журналисти е възможно само след акредитация.

Книгата „Масонството – Идеализъм и Реализъм“ с автор Томас Джаксън ще бъде представена в Литературен клуб „Перото“ на 3 октомври от 19:00 часа. 

Фолклорен ансамбъл „Родопи“ ще представи своя спектакъл „Невястата“ на 3 октомври от 19:30 часа в кино „Люмиер Лидл“. 

/04 октомври - петък/

Традиционният базар за ръчно изработени неща – Хендмейд фест отново идва в НДК. Този път темата е „Есен“, а всички посетители ще могат да зарадват своите близки и приятели с оригинални подаръци от 4 до 6 октомври, от 10:00 до 19:00 часа на етаж 0 и полуетажи.

На 4 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ви очаква Международно изложение „Световно образование“.

Художникът, който умееше „да взривява облаците” /по Елин Рахнев/ ще обживи стените на Артгалерията в НДК от 4 до 20 октомври. Произведения от различни периоди в артистичния живот на обичания художник, предоставени от галеристи, частни колекционери и приятели, ще бъдат представени в изложбата „Необозримо за Кольо Карамфилов”. Официалното откриване е на 4 октомври от 18:30 ч. Посетителите ще могат да видят изложбата всеки ден от 5 до 20 октомври в Артгалерия – НДК между 11:00 и 18:00 ч. Входът е свободен.

След успешната премиера и многобройните положителни отзиви можете отново да гледате филма „Ванга: Човек и феномен“ – кино „Люмиер Лидл“, 4 октомври от 17:30 и 19:30 часа.

/05 октомври – събота/

Новият филм на Роман Полански дава старт на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа и ще бъде съпроводена с грандиозно мултимедийно шоу и официално представяне на журито на фестивала. 

Представители на повече от 70 образователни институции пристигат в София за среща с ученици, студенти и кандидат-студенти в рамките на изложение „Световно образование“. Форумът ще се състои на 5 и 6 октомври (събота и неделя) в зала 3 на Националния дворец на културата от 10:00 до 17:00 часа. 

Конференция GDG DevFest Sofia 2019 ви очаква на 5 октомври от 10:00 часа в зали 7 и 9 на Двореца. 

Мрачната приказка „Животът е сън” ще противопостави безгрижието на детските игри на политическите схеми и манипулации. В една мутирала, радиоактивна реалност се ражда едно същество и бива изоставено само - но какво е то - затворник, принц? Кое превръща човека в чудовище, как мутира човешкото в човека? Ако зрелостта в един свят на чудовища се манифестира в това да се превърнеш в чудовище, тогава какво бъдеще си отглеждаме? Какъв е светът, който сънуваме, какъв е сънят, който живеем? Гледайте спектакъла на сцена Backstage, Театър Азарян на 5 октомври от 19:00 ч.

Концерт на танцова школа „Нашенци“ ви очаква на 5 октомври от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

/06 октомври - неделя/

На 6 октомври от 20:00 часа на сцената на зала 1 ще се качи големият Горан Брегович. Програмата, с която ще го видим с прословутия „Оркестър за сватби и погребения“, е The Best of Goran Bregovic – това означава, че ще чуем 100% емблематични парчета, с които през годините музикантът радва меломаните по света. С други думи, най-отбраната селекция от неговите големи хитове като „Месечина“, „Калашников“, „Буба Мара“, „Аризонска мечта“ и други. 

От 6 до 20 октомври в кино „Люмиер Лидл“ ще можете да гледате подбрани филми, част от петото издание на кино-литературния фестивал Cinelibri. Билети можете да закупите онлайн от tickets.ndk.bg или на място от Билетен център. Пълната програма можете да намерите ТУК. 

/07 октомври - понеделник/

В началото на есента именитият хореограф Христо Ив. Димитров подготвя специален подарък за феновете на българското фолклорно наследство и най-вече за почитателите на изкуството на Национален фолклорен ансамбъл  „БЪЛГАРЕ“. В деня на своя 50-годишен юбилей - 7 октомври, създателят и продуцент на емблематичния ансамбъл ще отбележи с уникален двучасов бенефисен спектакъл в зала 1 на НДК от 19:00 часа. 

Новата книга на Белослава Димитрова „Месо и птици“ ще бъде представена в Литературен клуб „Перото“ на 7 октомври от 18:00 часа. Книгата отправя поглед към „наследената, несподелима и непоносима болка" по думите на поета Кирил Василев. Той и Ани Илков ще говорят за стихосбирката, а от нея ще чете влогърката Ира Канибал.

Изложба озаглавена „Историческо величие“ ще можете да разгледате от 7 до 12 октомври на Мраморно фоайе от 10:00 до 21:00 часа.

/08 октомври – вторник/

Театралната стихия „Медея” идва в Театър Азарян на 8 и 9 октомври от 19:00 и 18:30 ч. В ролята на Медея ще видите невероятната Снежина Петрова, която ще провокира границите на човешката и артистична природа. Изоставена от своя мъж, Медея търси и намира възмездие, като посяга на една универсална ценност – своите деца. Трагичният й избор вълнува човечеството от Античността до днес. Текстът на Еврипид от 431 г. пр. Хр., оживява в новия превод от старогръцки на Георги Гочев и Петя Хайнрих и във виртуозното изпълнението на 40 актьори, музиканти и деца.

Национална конференция „Образование 4.0“ ще се проведе на 8 октомври от 10:30 часа в зала 10. Събитието се организира от Сдружение Образование България 2030 с медийното партньорство на 24 часа. В конференцията участие ще вземат Юрки Катайнен, зам.- председател на Европейската комисия по заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността и Красимир Вълчев, министър на образованието и науката на България.

/09 октомври – сряда/

Леонид Йовчев и Галя Костадинова ще можете да гледате в спектакъла „Тотална щета“ на 9 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. „Тотална щета“ е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Книгата на д-р Радосвета Симеонова – „Без кариес - невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве“ ще бъде представена на 9 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“. 

/10 октомври – четвъртък/

За 10-а поредна година ще се проведе единственият в България кариерен форум – Дни на кариерата в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Събитието ще предложи среща с над 100 топ работодатели в сферата на ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, възможности за нова работа или стажантска програма – 10 октомври, зали 7, 8 и 9 от 10:00 до 18:00 часа. 

Книгата на Николай Табаков – „Нула време“ ще бъде представена на 10 октомври от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“. 

/11 октомври – петък/

Тази есен в зала 1 на НДК ще имате възможността да се насладите на гайдарските изпълнения на „101 каба гайди“ по повод 15 -тата годишнина от създаването на гайдарския състав. На 11 октомври от 19:30 часа в зала 1 на НДК ще се докоснете до истинския автентичен родопски фолклор и ще се пренесете в „Орфеевата“ планина с магията и космическото звучене на каба гайдите,  преплетени с песни и танци. 

На 11 и 12 октомври в зала 6 и зала 4 на НДК ще се проведе тринадесетото издание на Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, организиран от Институт по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Софийският симпозиум дава възможност както на млади, така и на опитни специалисти да се запознаят с последните новости в областта на репродуктивната медицина, гинекологичната профилактика и оперативната гинекология, акушерството, проследяването на бременността и феталната медицина.

HackConf е една от най-големите конференции за софтуерна разработка в страната. Започвайки през 2015-та година насам, събитието се превръща в едно от ключовите за региона „организирано от програмисти за програмисти“. За първи път тази година, конференцията ще представи два успоредни потока с лекции и цял ден с работилници. Събитието ще се проведе изцяло на английски. Заповядайте от 11 до 13 октомври в НДК за петото издание на HackConf. Детайли вижте на: https://www.hackconf.bg/en/

Шведската хореографка и филмова режисьорка Гунила Хейлборн гостува на ДНК със спектакъла Why I Wear This Shirt, който прави съвместно с норвежкия артист Ким Хиортьой. На 11 октомври от 19:30 часа може да видите солото на Хиортьой – абсурден спектакъл между комедията, поезията и съвременния танц; отчайващо тъжен и отчайващо смешен, някъде между баналното, прозаичното (как се движим по тротоара, кога да се тревожим за външния си вид) и метафизичното (какво представлява времето). С привидна лекота и закачливост се говори за сложните въпроси: кои сме ние, как живеем. Гунила Хейлборн и Ким Хиортьой работят заедно по различни проекти от повече от 10 години. Съвместната им работа през годините се е превърнала в нещо като дълъг разговор, чиято кулминация е това представление.

Книгата „Дневници и делници“ на Татяна Лолова ще направи своята софийска премира на 11 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“. На събитието ще присъства и редакторът на книгата - журналистът и продуцент Георги Тошев. „Дневници и делници“ е лично пътуване през годините из живота на актрисата Татяна Лолова. Тя отваря старите тетрадки със спомени, за да разкаже за личности, които са част от културната история на България. 

/12 октомври – събота/

На 12 октомври от 10:00 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс ще можете да се включите в уъркшопа за местната танцова и театрална среда, воден от Ким Хиотьой и Гунила Хейлборн.

В събота /12 октомври/ от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото” ви очаква Среща с автограф: Давид Лагеркранс. Големият шведски писател, който пое нечувано предизвикателство и създаде три продължения на култовата поредица „Милениум” на Стиг Ларшон, е член на журито на CineLibri 2019 и ще окаже чест на своите читатели. В рамките на събитието ще се състои българската премиера на шестата, последна книга от серията – „Тя, която трябваше да умре”. Модератор ще бъде Георги Тошев, а входът е свободен.

/13 октомври – неделя/

Празничната церемония по награждаване на носителите на отличия за най-талантлива литературна адаптация ще се състои на 13 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа и ще бъде съпроводена с премиерна прожекция на филма „Тази, която не съм” с Жулиет Бинош.

Омнибусът на бае Славе ще измине пътя от София до „Чамкория“ на 13  октомври /неделя/ от 19:30 часа в Театър Азарян. Едно незабравимо и вълнуващо пътешествие, на което ще ви заведе Захари Бахаров. Спектакълът е по романа на Милен Русков и режисурата на Явор Гърдев.

/14 октомври – понеделник/

Ансамбъл „Пирин“ чества своята 65-а годишнина с концерт в зала 1 на 14 октомври. 

/15 октомври – вторник/

На 15 октомври в зала 1 на НДК най-известните рок музиканти и групи Тангра, Сигнал, Фактор, БТР, D2, Кирил Маричков, Стенли, Ния, Боби Косатката и др. ще съберат за концерта „РОК ПОЕЗИЯ – Александър Петров“.

Театър Азарян ще посрещне софийската премиера на спектакъла „Козметика на врага” на 15 октомври от 18:30 ч. Сценарият е създаден по романа на брилянтната белгийска писателка Амели Нотомб, една от най-четените френско-езични авторки. Сюжетът разказва за един мъж, който се оказва блокиран на летището поради технически проблем със самолета. Закъснението се проточва. Чакането става прекалено дълго. Случайна среща с непознат, който изглежда че познава толкова добре дълбочината на съвестта, успява да изрови на повърхността престъпления от болезненото минало.

/16 октомври – сряда/

Специализираното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане „Стройко 2000“ ви очаква в дните от 16 до 20 октомври от 10:00 до 19:00 часа на етажи от 0 до 3.

Индиго среща с Хосе Оливер и Белослава Димитрова ви очаква на 16 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“. Събитието е организирано от Гьоте институт и на нея ще бъдат представяни и обсъждани актуални произведения на немскоезичната литература, както и произведения, преведени от български на немски език.

/17 октомври – четвъртък/

На 17 октомври от 20:00 часа в зала 1 ще можете да гледате спектакъла на Димитър Туджаров (Шкумбата) – Комедиен спектакъл „45 години не стигат, 65  – също“. Пролетарии от всички страни, извинявайте“.

Приказният спектакъл „Кралят Елен” ще бъде на сцената на Театър Азарян на 17 октомври от 18:30 ч. като част от Act Festival 2019. В хода на действието, сюжетът ще Ви увлече напълно и не след дълго класическият текст ще Ви потопи в приказна магическа история.

/18 октомври – петък/

Наричат Марио Бионди певецът с най-отличителния и чувствен глас в съвременната соул музика, достоен наследник на Бари Уайт, не само заради тембъра, но и заради съблазнителното усещане, което се носи от музиката му. Във всичко това ще се убеди българската публика на 18 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Бионди пристига в София по покана на Национален дворец на културата и Фондация „Аполония”, а концертът е част от турнето на изпълнителя за 2019 година. 

/19 октомври – събота/

АСТ фестивал за свободен театър отново ще предложи на своята публика вълнуваща програма. В дните 19, 21, 22 и 23 октомври ще можете да видите спектакли от Германия, Франция и България. Повече следете ТУК. 

/20 октомври – неделя/

Най-успешният и най-продаван сопран в света Sarah Brightman ще ни направи част от своята световна обиколка на 20 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Световното турне HYMN: Sarah Brightman In Concert постави началото си в Южна Америка и ще включва над 125 концерта, на пет континента през 2018 и 2019 година. За него, Brightman казва, че феновете трябва да „очакват неочакваното!“.

Мрачната приказка „Животът е сън” ще противопостави безгрижието на детските игри на политическите схеми и манипулации. Спектакълът е част от Act Festival 2019. В една мутирала, радиоактивна реалност се ражда едно същество и бива изоставено само - но какво е то - затворник, принц? Кое превръща човека в чудовище, как мутира човешкото в човека? Ако зрелостта в един свят на чудовища се манифестира в това да се превърнеш в чудовище, тогава какво бъдеще си отглеждаме? Какъв е светът, който сънуваме, какъв е сънят, който живеем? Гледайте спектакъла на сцена Backstage, Театър Азарян на 20 октомври от 19:00 ч.

/22 октомври – вторник/

Кралицата на съвременната българска поп сцена представя новия си албум „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” на концерт в зала 1 на 22 октомври от 20:00 часа. „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” ще представи по нов начин някои от най-големите хитове на певицата от началото на кариерата ѝ до днес. Публиката ще чуе емблематичните „Лунен сън”, „Нищо”, „Alright”, „Сама”, „Крадена любов”, „Чуваш ли ме”, „I Like”, „Играя стилно”, „Нека вали”, „Всичко” и др. 

/23 октомври – сряда/

На 23 октомври в зала 1 от 20:00 часа за първи път ще можете да гледате балет на Борис Ейфман - „Евгений Онегин“. Балетът „Евгений Онегин“ е хореографската версия на роман в стихове на А. С. Пушкин. В постановката великия хореограф Борис Ейфман съединява класика и съвременност. Героите на Пушкин са превърнати в знакови персонажи на нашето време, минали през тревожната епоха на промени, живущи на ръба на преломление на вековете. Неочакваната комбинация от творби на Пьотър Чайковски и рок музиката на композитора Александър Ситковецкий позволява на зрителите да се усетят по-дълбоко замисъла на хореографа.

Спектакълът „Цикадите” ще можете да гледате на 23 октомври от 18:30 ч. в Театър Азарян, сцена Backstage. Една история за мъжкото и женското начало, за несломимата любовна хватка между двама души. Всичко ги разделя и всичко ги събира. За любовта като машина на времето и митичен сблъсък между мъжа и жената. Желание да се бориш за непостижимото срещу желание да рискуваш, скачайки в неизвестното. Сблъсък на живот и смърт. Емоционално срещу рационално. Тяло срещу тяло. Да се довериш на съдбата или да си поемеш въздх и да се откъснеш напред? 

Книгата „Потъване в мъртво море“ на Антония Апостолова ще бъде представена на 23 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

/24 октомври – четвъртък/

„Забраненото шоу на Рачков“ – комедиен моноспектакъл, който ще ви въведе в кухнята на телевизията можете да гледате на 24 октомври от 19:30 часа в зала 1. Как се правят новините? Лъжат ли ни рекламите? Какво работи продуцентът? Свършват ли някога сапунените сериали? Това са само част от въпросите, на които дава отговор един от най-обичаните шоумени в България Димитър Рачков. 

/25 октомври – петък/

Най-популярният и успешен гръцки изпълнител Йоргос Даларас ще гостува за първи път в София с грандиозен концерт в зала 1 на НДК на 25 октомври от 20:00 часа. Иконата на гръцката музика ще разтопи сърцата на всичките си български почитатели с великолепен спектакъл, част от новото му турне „Classics”, събиращо най-доброто от многогодишното му и огромно творчество.

/28 октомври – понеделник/

В Театър Азарян – сцена Backstage на 28 октомври от 18:30 ч. публиката ще може да гледа спектакъла „Косвени щети”. Представлението на талантливата режисьорка Максима Боева е по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич – „Войната не е с лице на жена”. Във време на война, жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит във всекидневие, което е противно на женската им природа и на изградения им светоглед. Възможно ли е обаче в свят на убийства да съхранят и „женското” в себе си?

/29 октомври – вторник/

Документалният спектакъл АПАРТ Ви очаква на сцена Backstage в Театър Азарян на 29 октомври от 19:00 ч. Постановката е по текстове и интервюта на едни от най-значимите български режисьори и актьори: Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Ицхак Финци, Стефан Илиев – Чечо, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, , Христо Домусчиев и др.

Филмът на Стойчо Керев – „Измамна реалност“ ще можете да гледате на 29 и 30 октомври от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Това е филм, в който зрителите ще открият скрити кодове и послания. Филм, който предизвиква хората да се замислят. За информацията наричана официална, за загубеното познание, за нашите букви разказвани погрешно. Защо историята ни е представяна със сериозна доза отрова? А познаваме ли настоящето, правим ли разлика между истинска и измамна реалност.

/30 октомври – сряда/

На 30 октомври в зала 1 от 20:00 часа почитателите на българския рок ще си подарят един истински незабравим концерт, с който Национален дворец на културата и „Фондацията“  ще отбележат 75-годишнината на легендата на българския рок – Кирил Маричков.

/31 октомври – четвъртък/

Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Никола Петков „Аз, Сизиф” очаква своята публика на 31 октомври от 19:00 ч. в Театър Азарян. Спектакълът е с участието на невероятния Стоян Дойчев, текстът се изпълнява от Леонид Йовчев, режисура и драматургия – Веселка Кунчева. „Аз, Сизиф” изследва пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. 

/Снимка: TVNovini.bg/