04 ноември – понеделник

На 4 ноември от 19:00 часа в Театър Азарян ще можете да гледате спектакъла „Нарцис и Ехо”, който обединява таланта и усилията на първите стипендианти на проекта „С усилие към звездите“, иницииран от оперната прима Ина Кънчева. Младите артисти Антъни Пенев, Надя Керанова, Емона Илиева, Катерина Стоянова, Констанца Гецова, Стефани Кръстева и Себастиян Цолов изправят публиката пред въпроси като: какво се случва, когато поставим себе си в центъра на собствения си свят? Как прекаленото съзерцаване в това кои сме ние и как изглеждаме ще рефлектира върху нашия вътрешен свят?

 

05 ноември – вторник

Големият български поет и писател Любомир Левчев ще бъде почетен с рецитал на 5 ноември от 18:30 часа в зала 6. Вечерта посветена на писателя ще носи името „Звездопът“ на една от емблематичните стихосбирки на Левчев. Едни от най-обичаните стихове на поета ще прозвучат с неговия глас, а специално участие във вечерта ще вземе актьорът от Народен театър „Иван Вазов“ Валентин Ганев. Входът е свободен. 

За първи път НДК е домакин на едно от най-големите и влиятелни международни художествени изложения – Триенале на сценичния плакат. Тази година предстои деветото му издание. То е създадено преди 25 години от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова. 659 плаката на автори от 30 държави ще бъдат разположени във фоайетата на НДК между 6 и 24 ноември, от 11:00 и 18:00 часа. Официалното откриване е на 5 ноември от 18:00 ч. в Мраморно фоайе.

В два поредни дни – 5 и 6 ноември от 08:00 до 20:00 часа Теленор България ще проведе срещи и обучения на своите служители в Литературен клуб „Перото“. 

На 5 ноември (вторник) от 10:30 часа в кино „Люмиер Лидл” ще се проведе основната пресконференция по случай старта на 33-тото издание на КИНОМАНИЯ. Ще бъдат представени основните акценти от програмата и най-новите български филми, чиито премиери ще бъдат в рамките на фестивала.

Филмът „Romance“ ще можете да гледате на 5 ноември от 20:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. От изоставени сгради в Сараево и улиците на Минеаполис до дълбоките от сняг гори в Япония и огромните масиви в Канада. Продукцията Level 1 за поредна година е събрала едни от най-добрите скиори, които ще ви потопят в пленяващия свят на фрийстайл ските.

 

06 ноември – сряда

4-тата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай (Инициатива 17+1)  ще се състои на 6 ноември от 09:00 часа в зала 3. 

Конференция на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца ще се проведе в дните 6 до 8 ноември в зали 7 и 9. 

Премиерата на книгата „Преходът. България 30 години по-късно“, в която 14 видни български личности и интелектуалци споделят размислите си за (не)осъществения преход към демокрация, ще се състои на 6 ноември от 19:30 часа  в Литературен клуб „Перото”. 

Спектакълът „Тотална щета“ с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова ще можете да видите на 6 ноември от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. 

Киномания ще представи някои от най-великите класически филми-дело на най-голямата руска и съветска кинокомпания „Мосфилм”. Нетипичните филмови заглавия от средата на миналия век, които са част от програмата на фестивала, ще предложат на посетителите в кино „Люмиер Лидл” истинско разнообразие от жанрове и вълнуващи сюжети. Продукциите „Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак”, ще бъдат прожектирани съответно на 6, 7 и 8 ноември от 19:00 ч.

 

07 ноември – четвъртък

За шеста поредна година Комеди Клуб София събира на едно място най-добрите стендъп комедианти от България и света. В продължение на цял месец София ще се смее заедно с някои от най-големите и интересни лица от българската и световна комедийна сцена. Основното събитие на Фестивал на Комедията 2019 е на 7 ноември в зала 1 от 20:00 часа. Шоуто ще бъде най-голямото от Фестивала и ще бъде с изцяло ексклузивен материал.

Спектакълът „Нарцис и Ехо“ ще можете да гледате на 7 ноември от 18:30 часа в Театър Азарян. Сюжетът на „Нарцис и Ехо“ е вдъхновен от древната легенда, но прочитът му е съвременен и по думите на Явор Гърдев „древният мит за невъзможната среща между загледания в собствения си образ Нарцис и заслушаната в собствения си глас Ехо проявява симптомите на една от най-тежките социални болести на съвременността – отчуждението“.

„Машината за омраза“ /HATING MACHINE/ на Марион Дърова ви очаква на 7 ноември от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Да мразиш е по-лесният начин да формираш идентичност и значимост в свят на скорости и противоречива информация. Омразата покълва лесно, прераства в епидемия, гарантира комфорта на групата и съществуване без съмнения.

 

08 ноември – петък

Михаил Белчев отново събира приятели, певци и артисти да изпеят най- хубавите си песни, вдъхновени от любовта, красотата и романтиката. Очаквайте един необикновен спектакъл за необикновени хора „Булевардът“ – 8 ноември, 19:00 часа, зала 1. 

Церемонията по връчването на петите Литературни награди „Перото“ ще се състои на 8 ноември от 18:00 часа в едноименния клуб. 

 

09 ноември – събота

33-тото издание на Киномания ще представи селекция от филми, посветена на големия италиански режисьор Франко Дзефирели, който ни напусна тази година на 96-годишна възраст. Публиката в кино „Люмиер Лидл”ще се наслади на едни от най-известните му филмови заглавия, като „Укротяване на опърничавата“, „Ромео и Жулиета“ „Хамлет“, и „Братко Слънце, Сестро Луна“. От 9-и до 12-и ноември. 

Второ издание на международния фестивал за дизайн ще се проведе на 9 ноември в зала 6 от 10:00 часа.

 

10 ноември – неделя

Истории за 90-те години на XX век на повече от 20 автори от различни възрасти ви очакват в сборник със съставител преводачката и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Представянето ще бъде на 10 ноември от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.