Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ (Галерия „Дечко Узунов” и Галерия „Васка Емануилова”) ще работят безплатно за посетители на 27 и 28 декември от 10:00 ч. до 19:00 ч., както и на 29 декември от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Ето кои изложби можете да разгледате:

СГХГ

(ул. „Ген. Гурко” № 1)

„Галерия на 6-те. 120 години от рождението на Дечко Узунов”

Разказът ни връща в първите месеци на далечната 1927 г., когато на улица "Търговска" №2 е създадено ново художествено пространство. Никола Танев е творецът, който инициира основаването на галерията. Идеята му се заражда след като в края на 1926 г. той представя своя изложба в Букурещ. Художникът остава силно впечатлен от пространството и условията, които са му предоставени там и решава, че може да се създаде нещо подобно и у нас. За осъществяването на това начинание се обръща към своите приятели Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Шестимата творци се обединяват и още през февруари 1927 г. е представена първата обща изложба в „Галерия на 6-те”.

СГХГ

(ул. „Ген. Гурко” № 1)

„Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица”

Изложбата проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др.

Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, разказваме истории. Отминалото вълнуващо време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 година, противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в изложбата.

Художествена галерия „Дечко Узунов”

(бул. „Драган Цанков“, 1113 ж.к. Изгрев)

Програма „Памет“

Маша живкова-узунова (1903–1986)

съпруга, модел и художник

През 2019 г. се навършват 120 години от рождението на Дечко Узунов. По този случай е представена една от важните личности в живота на твореца – Маша Живкова-Узунова: съпруга, модел и художник. В изложбата са показани нейни произведения, създадени в периода между 1920 и 1943 г., творби от Дечко Узунов, свързани с нейния образ, както и документални снимки, запазили спомена от съвместният им живот.

Галерия "Васка Емануилова"

(бул. „Янко Сакъзов“ №15)

СОФИЯ ГРЪНЧАРОВА
БЕЗКРАЕН КОКТЕЙЛ

В новата си изложба „Безкраен коктейл” София Грънчарова работи с образи, идващи от модата, рекламата и визуалната среда на съвременността. Чрез тях художничката изследва и тенденциите в днешната култура в много по-широк план, като добавя интелектуална подплата на представата за красота. Предлага не просто естетика, но умна естетика.