На 15 октомври 2020, четвъртък, ще може да се насладим на премиерното представяне на програмата „Среща с деди Йожи”, което неуморният тромбонист Вили Стоянов готвеше за пролетта, но концертът бе отложен за тази есен. Това даде възможност на музикалния директор на програмата, Михаил Йосифов, верен сподвижник и опора на Вили да разгърне още повече творческата си мисъл и възползвайки се пълноценно от това отлагане, няколко месеца по-късно двамата ще представят албум с музиката на Йосиф Цанков.

Албумът ще носи името на една от най-красивите пиеси на големия композитор „Онзи вятър от първата среща” и ще е в изпълнение на биг бенд.

Благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата, на 15 октомври, освен да чуете виртуозната програма за секстет, ще можете да се сдобиете с албума, съдържащ едни най-красивите мелодии написани от Йосиф Цанков и пресъздадени в разкошни биг бендови аранжименти от Михаил Йосифов.

В своята биография музикантите от Брас Асоциация са „посягали“ към творчеството на Йосиф Цанков – Йожи винаги много успешно. Съкровищницата, която е оставил големият композитор е достъпна и непреходна в посланията си. Тук моралният и музикален ангажимент на Вили Стоянов, като негов наследник, става още по-голям, а отговорността от постигнатото още по-сериозна.

И както самият Вили Стоянов казва:

„Отне ми доста време, но сега си давам сметка, че просто все още не съм бил готов... Напоследък обаче все по-често се замислям, че трябва да ви покажа наследството си и да ви "срещна" с великия си дядо - Йосиф Цанков. Мой дълг е да запозная съвременниците ми, особено по-младите, с творчеството му. Не знам дали ще успея да ви покажа всичко, защото дядо ми е оставил океан от музика, но знам, че съм готов да започна.

Като музикален директор, аранжор и мой приятел, в това пътуване във времето, до мен пръв застана Михаил Йосифов и аз съм му безкрайно благодарен за това. В момента, в който разбра в какво се впускам, се присъедини и Димитър Льолев. Малко след това, с присъщата му лекота и крива усмивка се включи и Милен Кукошаров.

Нямам щастието да познавам дядо си, отишъл си е преди да се родя. Но пък живота ме срещна с Мишо Йосифов, Митко Льолев и Милен Кукошаров, едни от най-талантливите и душевно богати хора и аз съм щастливец, че ще са до мен, докато самият аз опознавам дядо си, по единствения възможен начин, чрез музиката, която е оставил за нас.”

Надеждите на Вили са, че музиката на неговия деди Йожи ще заживее нов живот, изпълнена от най-добрите инструменталисти в България, и ще се превърне в неразделна част от музикалната среда на съвремието ни.

БИЛЕТИ за концерта може да намерите в мрежата на EVENTIM и URBO на цена 15 лева, а на място в деня на концерта ще са на цена 20 лева.

Линк към официалното събитие във Facebook:

Концерт-промоция на албум "Онзи вятър от първата среща" - Музиката на Йосиф Цанков

Йосиф Цанков, по познат като „Патриарх на българската музика”, е автор на над 500 музикални произведения – автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби. Цанков е един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Блакантон”, Йосиф Цанков оставя за поколенията песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, "Повей ветре", "Вместо сбогом", "Твоята китара", "Керванът", "Страсно обичам жените" и много други.

Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC. Носител е на 6 (от 8) награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала “Златният Орфей”. Във връзка с 90-годишнината от рождението му Цанков е удостоен посмъртно с орден „Стара Планина" I степен.

Велислав Стоянов е тромбонист, един от най-активно свирещите и записващи музиканти на родната сцена. Преподавател по цугтромбон в НМА „Панчо Владигеров”, диригент на духовия оркестър и ръководител на джаз бенда в НМУ „Любомир Пипков”.

Михаил Йосифов е тромпетист и композитор. Преподавател по тромпет и дигигент на биг бенда в НМА „Панчо Владигеров”.

Двамата са основатели на Българската Брас Асоциация, която стои зад проектите Биг Бенг Брас Асоциация, Брас Асоциация Комбо, Михаил Йосифов Секстет, BrazzViliDJ, RomaNENO Project и др.

И двамата са носители на приз „Златно перо” за принос към българската култура!