Уникалният концерт „Цветът на вишната“ отбелязва тройния юбилей в японо-българските отношения. Събитието, което е част от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща – 2019“, ще се проведе в Малка раннохристиянска базилика (бул. „Княгиния Мария Луиза“ 31) в Пловдив. Концертът се организира от Фондация „Музикартисимо“ с подкрепата на Посолство на Япония в България и Община Пловдив. Входът за посетителите е само с покани. 
 
 Тази година е изключително специална за България и Япония, които през 2019 г. отбелязват тройна годишнина в двустранните си отношения. Поводите за юбилея са 80 години от установяването на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на официалните контакти между двете държави.
 
 Концертът „Цветът на вишната“, посветен на този знаменателен юбилей, цели да покаже симбиозата между двете култури, въздействието на музикалния език в неговата универсална чуваемост, посредством „размяна на роли“ на част от изпълнителите. Японският гост-изпълнител Шиня Оно ще свири на гайда български фолклор, а облечената в японско кимоно флейтистка Мила Павлова ще отдаде чест на съвременната японска музика.
 
 В програмата ще участва и певицата Нели Андреева, чиято традиционна родопска песен „Малка мома” превзе ефира в Япония. Тя ще излезе на сцената облечена в българска национална носия, заедно с майсторката на клавирния съпровод Маргарита Илиева и чудесния китарист Николай Пеев.
 
 30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.
 
 Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf