Aбстрактната графична изложба на Харуко Чо „Дом на сънища“, част от 30-ите юбилейни Дни на японската култура, гостува в София. Събитието ще се проведе от 10 до 25 октомври в галерия „Мисията“  при Държавен културен институт към МВнР, на ул. Александър Жендов 2. Вдъхновяващата изложба ще бъде открита лично от самата авторка на 10 октомври (четвъртък) от 18:00 ч. Организатори на събитието са АМАТЕРАС Фондация, Галерия „Мисията“, Галерия „B“, Токио, с подкрепата на Посолство на Япония в България и Държавен културен институт към МВнР. Входът по време на откриването е с покани, а през останалите дни достъпът за всички посетители ще бъде свободен.

През годините Япония винаги е респектирала с традиции и дух и е изумявала с талантливите си представители. Харуко Чо със сигурност е една от тях. Тя е едно от най-големите и любими имена в концептуалната абстрактна печатана графика и многократно е ставала носител на престижни призове и награди. Авторката заслужено всеки път обира аплодисментите на своите почитатели със силното си творческо присъствие и безспорен стил.
 
 Стилът на Харуко Чо се отличава с ярък творчески изказ, монументално звучене и уникален колорит, който е характерен за последните тенденции в световната печатана графика. Изложбата ѝ в София ще развълнува българската публика с представяне на творческа минималистична знакова печатана графика, типична за едно от теченията в съвременната японска графика.
 
 Освен че се изявява като автор, Харуко Чо е собственик на известна токийска галерия, специализирана за печатана графика, където е показвала и красивото българско изкуство. Авторката също е и посланик на българо-японския културен диалог, отношения и представянето на българска култура.
 
 30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.
 
 Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf