Хилда Казасян закри 35-ото юбилейно издание на Празници на изкуствата Аполония с вълшебния концерт „Да послушаме кино“. Мечтата на джаз примата да представи концерт с музика от любими български филми оживя на сцената на Амфитеатъра в Созопол.

Огромният интерес на публиката затвърди тазгодишното издание на фестивала като най-успешното в историята му. И тази година Аполония представи разнообразна програма за хилядите почитатели на изкуството. В рамките на десет дни фестивалната публика имаше възможност да види много творби, постановки и спектакли на талантливи български артисти.

Забележителни изпълнители като Балет Арабеск, Б.Т.Р, ФСБ, Биг Бенда на БНР, Васил Петров, Фондацията и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ зарадваха публиката на Амфитеатър Аполония. Концептуално подбрани концерти от класическата програма в цикъла Струнните инструменти бяха представени в Археологическия музей в Созопол и привлякоха интереса на стотици музикални любители.

За поредна година читалище „Отец Паисий“ бе домакин на изключителни театрални постановки и прожекции на български филми. Те имаха огромен успех сред публиката на фестивала – сред най-посещаваните филми бяха „Да ходиш по вода“, „Снимка с Юки“,

„Лятото на Обичайните заподозрени“ и „Гешев“. Изложбите „Великата красота“ и „Плакати за арт фестивали“ привлякоха любителите на изкуството в Художествената галерия, която бе сцена и за литературни представяния на едни от най-новите книги от български автори, сред които „Поразените“ на Теодора Димова, „Жажда“ на Захари Карабашлиев, „Хроники на неведомото“ на Николай Терзийски и други.

Сред останалите акценти на фестивала беше Майсторският клас на голямата българска оперна певица Александрина Пендачанска. Дипломиралите се в класа имаха уникалната възможност да се изявят в концерт, който беше част от програмата на фестивала.

Специалният приз на Фондация Аполония, статуетката на Аполон Токсофорос, тази година беше връчен на Балет Арабеск за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Най-добрата българска трупа за съвременен танц представи уникален спектакъл по повод откриването на Празниците на изкуствата.

За да отбележи по забележителен начин 35-ата си годишнина, Фондация Аполония съвместно с НДК ще организира и в София грандиозен концерт на известния италиански изпълнител Марио Бионди. Певецът с най-отличителния глас в съвременната соул музика ще омагьоса българската публика на 18 октомври в Зала 1 на НДК. Билети за концерта могат да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg и eventim.bg.

За Аполония:

Празници на изкуствата Аполония е най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.