Ревю: ADATA EC700G RGB SATA/PCIe SSD Enclosure

 

Продуктът, който ще разгледаме днес е ADATA EC700G RGB NVMe. Това е поредният продукт от ADATA, до който се докосваме и още от самото начало сме впечатлени от страхотния му дизайн

 

ADATA EC700G RGB NVMe е екложър, който предлага двойна съвместимост, което ви дава възможност да използвате както SATA, така и NVMe M.2 SSD дискове. Снабден с 10 Gbps USB 3.2 Gen2 Type-C интерфейс, той лесно зачерква всички останали SSD енкложъри продавани на пазара. Отваряйки самия енкложър ще откриете, че той идва с термо подложка/лепенка, която ще помогне за охлаждането на монтираното вътре SSD.

Опаковка и поглед отблизо

Устройството идва с пълноцветна кутия с изображение на корпуса отпред. В задната част на пакета се описва подробно какво да очаквате от устройството на няколко езика. Пластмасовата кука отгоре на кутията пък позволява на магазините да я закачат лесно на рафтовете си.

На кутията ще намерите два комплекта кабели за свързване към вашата системата, един USB-C към USB-C и един USB-C към USB-A. Освен това ADATA включва метален топлоразпределител и термична подложка, така че диска ви да получи много добро охлаждане докато работи в EC700G. В книжката с инструкции пък ще намерите и инструкции за процеса на сглобяване на вашето външно устройство.

 

Корпусът на ADATA EC700G RGB е предимно изработен от твърд метал и се чувства доста тежък поради това. Горната част е с логото на ADATA, докато задната страна има текстуриран елемент за захващане, който ви помага също да плъзгате капака лесно при смяна на SSD-то.

USB-C изхода е центрирана в единия край на корпуса, с малък син светодиод до него, който обозначава захранването и активността на данните, докато устройството се използва. В другия край ще видите полупрозрачната лента, под която се намират светодиодите. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че корпусът е изработен от едно цяло, като капакът е единствената отделяща се част.

Плоската страна на ADATA EC700G идва с малък щифт, който е част от плъзгащия се капак. Той го държи на място и трябва да бъде натиснат надолу, преди да можете да отворите кутията.

С тегло от 88 грама без топлоразпределителя, ADATA EC700G RGB е доста тежък по най-добрия възможен начин.

За достъп до вътрешността няма да имате нужда от отвертки или други инструменти. Просто натиснете надолу страничния бутон и плъзнете долния капак на кутията.

Вътре ще намерите бяла печатна платка, която също е приятна малка изненада. Както можете да видите, заключващият механизъм на капака е с пружина, така че няма да се притеснявате, че той ще загуби заключващата си сила с течение на времето. Девет насочени навън RGB светодиода са поставени в L-образна форма около ръба на печатната платка.

 

Предварително е монтиран малък винт с палец, който трябва да премахнете, преди да инсталирате вашето SSD. Няма причина да разглобяваме устройството допълнително за нормална употреба, но ние все пак извадихме печатната платка от кутията, което се оказа малко по-трудно от очакваното, тъй като ADATA използва двустранна залепваща лента, за да я задържи на място. С изключение на RGB светодиодите, всички електрически компоненти са от долната страна на печатната платка. Специфичният за устройството етикет показва, че ADATA са проектирали самите печатни платки а не са просто OEM компонент взет на готово. За да постигне съвместимост както със SATA, така и с NVMe M.2 устройства и неговата 10 Gbps свързаност към хост системата, ADATA използва контролер Realtek RTL9210B, който всъщност е доста често срещан сред корпусите от този тип.

 

Сглобяване и изпълнение

За да тестваме бързината на ADATA EC700G ще използваме ADATA XPG GAMMIX S50 Lite, SSD което ни беше предоставено за ревю преди няколко месеца имаме реални тестове на скоростта му направени при директен монтаж на дънната платка.

Инсталирането на диска е елементарно и също не изисква никакви винтове. Просто плъзнете устройството, натиснете го надолу и използвайте винта с палец, за да го закрепите. Тъй като ADATA предоставя метален топлоразпределител, трябва да премахнете стикера за най-добра производителност, ако можете да го направите, без да анулирате гаранцията на вашето устройство. Естествено, инсталирането на варианта SATA M.2 не е по-различно и използва малкия винт. В нашия случай ще прикрепим термо лентата директно върху охлаждането на ADATA XPG GAMMIX S50 Lite.

След като свалите стикера, можете да поставите топлоразпределителя на устройството. От ADATA предвидливо са поставили допълнителни дупки в платката, така че можете да инсталирате SSD дискове с различна дължина.

 

Веднага след като свържете устройството към вашата хост система, RGB елементът светва с ефекта на дъга. Това изглежда наистина страхотно, а RGB-тата са ярки, като полупрозрачната лента върши страхотна работа при разпръскването им. За съжаление не можете да промените режима на осветяване, нито има начин да го изключите изцяло. Страхотно би било в бъдеща версия ADATA да добавят малък бутон на печатната платка, за да имате опцията да включите или изключите лед лентата, ако прецените, че светлината е твърде разсейваща в някои ситуации. 

 

Както вече казахме ADATA EC700G RGB поддържа 10 Gbps, така че можете да очаквате около 1 GB/s скорост на четене и запис, ако вашето устройство го поддържа, разбира се. При повечето съвременни устройства, които с лекота надхвърлят 2 или дори 3 GB/s, достигането на пълната скорост не би трябвало да е проблем, както се вижда от резултатите от сравнителния анализ. 

По време на тестването записахме 10 GB данни към NVMe устройството многократно над 100 пъти, за да загреем SSD диска и да видим как се справя той в корпуса на EC700G. Въпреки че това може да не е максимумът, през който може да се използва това устройство, то се доближава доста. В допълнение към това, по време на изходния тест, термичен сензор тип K беше прикрепен към външната страна на корпуса, за да се прецени колко добре е пренесена топлината. По време на теста SSD достигна максимална температура от 63°C, докато сензорът на корпуса отчита 51,9°C. Това означава, че преносът на топлина работи доста добре благодарение на използвания масивен метал, въпреки че няма директен контакт. Вътрешният разпределител на топлина също работи добре, поддържайки устройството достатъчно хладно, за да не се притеснявате от thermal throttling.

 

Заключение

ADATA EC700G RGB се отличава ясно чрез качеството си на изработка и вградения RGB елемент. Въпреки че не стига толкова далеч, че да ви позволява да контролирате състоянтието на лед лентата, цялостният вид и усещане го правят наистина примамлив избор. За цена от около 90лв, ADATA EC700G RGB SSD е най-доброто решение в сравнение с множеството алтернативи, които поддържат единствено SATA m.2, а цената им е около 40-50лв. За едва около 30 лв отгоре получавате адекватно охлаждане, изключително солиден и готин на външен вид корпус и готини RGB елементи.