На 14-и и 15-и ноември от 19:30 часа Театър 199 „Валентин Стой-чев” ще отбележи 55-ия си юбилеен сезон с премиера на пиесата, спечелила Шестото издание на конкурса за съвременна българска драматургия на името на Славка Славова

БОКЛУК от ЕЛЕНА ТЕЛБИС

постановка

ИВАЙЛО ХРИСТОВ

сценография

МАРИНА ЯНЕВА

в ролите:

СВЕТЛАНА ЯНЧЕВА

Касиопея

АНАСТАСИЯ ЛЮТОВА

Андромеда

ВЕСЕЛА БАБИНОВА / ЕЛЕНА ТЕЛБИС

Вероника

• Заглавието на пиесата не бива да бъде възприемано буквално, като хули-ганско предизвикателство на един млад автор в търсене на шоково въз-действие! Значението на думата БОКЛУК тук е многоизмерно – то е неочак-вано!

БОКЛУК разказва за срещата на три сестри, отдавна разделени и с коренно различни съдби, които се събират в дома от детството си. В течение на действието те споделят своите най-съкровени чувства, мечтания и болки. В спомени и спорове, разчиствайки апартамента, те ще разкрият една на друга, а и всяка за себе си, неизказвани преди и неподозирани дълбочини на своите характери. И ще осъзнаят колко силни са невидимите нишки, ко-ито ги свързват и разделят.

• БОКЛУК е пиеса, която се занимава с най-дълбоките чувства, които таят душите ни. И колко трудно е да се пречистим, когато се появи възможност да ги споделим. Текстът на Елена Телбис е изненадващо проницателен по отношение на човешкия дух за един толкова млад творец. Неговата поети-ка и хумор, психологическа правдивост и деликатна меланхолия са дейст-вително изящни. БОКЛУК е дебютна драматургия на талантливата актриса. Тя прави ярки роли в редица театри, както и в киното. На нашата сцена се превъплащва в сложни и богати образи. Освен като Вера в настоящата постановка, Елена Телбис изиграва Изи в „Заешка дупка“ от Дейвид Линд-зи-Абер, постановка на Ивайло Христов, както и Карин в „Сарабанда“ от Ингмар Бергман, постановка Иван Урумов.

ВЪПРОСИ НА 199 КЪМ АВТОРА, С ЧИЯТО ПИЕСА ОТБЕЛЯЗВАМЕ 55-АТА ГОДИШНИНА НА ТЕАТЪРА

Идеята за тях ни дойде от спомен на героинята Вера от дните ѝ в учи-лище. Там може би тя някога е попълвала лексикон. И решихме да със-тавим наш такъв, специално за Елена Телбис. Ето го.

- Какъв е първият ти спомен?

- Возя се на задната седалка на синия ни трабант.

- А първият ти спомен от среща с театъра?

- Нямам такъв.

- Помниш ли момента, в който реши, че искаш да се занимаваш с теа-тър?

- Мисля че винаги съм искала това да правя.

- Коя е първата пиеса, която си гледала в 199?

- „Веселите Разплюеви дни“ по Сухово-Кобилин на Младен Киселов.

- „Боклук” спечели нашия конкурс за съвременна драматургия на име-то на легендарната актриса Славка Славова. Какво направи, когато разбра, че си нашата призьорка?

- Започнах да ходя нервно и безцелно из апартамента. Сигурно отст-рани е било смешно, защото той не е особено голям. Да не кажа, че е ма-лък.

- А кога и как реши, че искаш да напишеш тази своя пиеса?

- Прочетох че стартира новото издание на конкурса и веднага се попи-тах: „Що ли да не напиша една пиеса?“. Откъде това одързостяване – не знам.

- Има ли автобиографични моменти в пиесата? Би ли споделила един от тях?

- Случката на една от сестрите в едно изоставено село.

- Вече мислиш ли да пишеш отново? И ако да, какво?

- Пиша и сега. Уча кинорежисура и подготвям сценарий за късометра-жен филм. Пише ми се стендъп. Просто има много материал в държавата.

- Коя е любимата ти роля, от тези, които си изиграла до днес?

- Нямам си любима.

- За коя роля си мечтаеш?

- И такава си нямам.

- Коя е любимата ти пиеса?

- Много са. На Чехов предимно.

- А любимият ти филм?

- И филми много имам. Не мога един. Може и да не съм го гледала още.

- Любими книги?

- „Унижените и оскърбените“ от Ф. М. Достоевски, „Забравените от не-бето“ от Екатерина Томова, „Процесът“ от Франц Кафка, „Джонатан Ливин-гстън Чайката“ от Ричард Бах, „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Карта и територия“ от Мишел Уелбек, „Безотечественик“ от Кърт Вонегът, „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков... Стана манджа с грозде. А може и да не съм я прочела още.

- Предпочитана музика?

- Саундтрак на филми и сериали слушам много.

- Любимо животно?

- Кучето ми Фреди.

- Как разпускаш?

- Като си чета, гледам филми и сериали, разхождам се с Фреди.

- Определи с по една дума... или няколко:

Ивайло Христов – Честност.

Светлана Янчева – Мощност.

Анастасия Лютова – Доверие.

Весела Бабинова – Приятелство.

Марина Янева – Въображение.

...Елена Телбис – Не знам.

- Кой момент от настоящия репетиционен процес би „слайднала в гра-фа спомени”.

- Първото четене на маса.

Следващи дати за представления на „Боклук“ - 26-и ноември, 10-и и 23-и декември.

*Снимки: Елена Ненкова