За повече от два века балетната трупа на „Болшой“ се превърна в емблематично име не само за любителите на това прекрасно изкуство. Трупата рядко прави турнета извън Русия, затова най-добрият възможен начин е да им се насладим с излъчванията на балетите в избрани кина по целия свят. За почитателите на балетното изкуство са запазени най-добрите места за грандиозните премиери от новия сезон на „Болшой“. Зрителите ще имат уникалната възможност да гледат всички представления, които ще бъдат излъчени в комфортните салони на Cine Grand Park Center.

Началото на новия сезон ще бъде отбелязано с премиерата на „Раймонда“, класически балет от Александър Глазунов, рядко изпълняван по световните сцени, заради изключително високите изисквания към техниката на танцьорите. По традиция сред седемте премиери ще има популярни класически балети от 19 век, любими на всички почитатели на това изкуство. Сред тях са „Лебедово езеро“ с изцяло нов състав и солисти, както и традиционната коледна приказка „Лешникотрошачката“. Хореографията и на двата балета е дело на Юрий Григорович, дългогодишен директор на „Болшой“. 

Красивият романтичен балет „Жизел“ ще се появи отново на екрана, но с изцяло нова хореография на Алексей Ратмански. Негова е и хореографията на ориенталския шедьовър „Корсар“, приключенската история на пирата Конрад и неговата любима Медора, отвлечена в харема на султана. В техните роли са прима балерината на „Болшой“ Екатерина Крисанова и Игор Цвирко.  

В програмата ще има и балетни шедьоври от 20 век. Към края на сезона ще бъде излъчена нова версия на „Ромео и Жулиета“, подготвена специално за сцената на „Болшой“ от Алексей Ратмански. Последната премиера „Скъпоценности“ е с емблематичната хореография на Джордж Баланчин. Бляскавият спектакъл отдава почит на три стила в танците, съпоставяйки ги със скъпоценните камъни: изумруди, рубини и диаманти.

Подарете си незабравимо изживяване със сезон 2019/ 2020! Цената на билетите за всяка прожекция е 20 лв. Закупилите билети за всички 7 премиери ще могат да спестят 35 лв. Цената на билетите за тях ще е 15 лв.

Ето и пълна програма на спектаклите:

  • 24 и 30 ноември 2019 г.      
    Раймонда от Александър Глазунов
    Хореография Юрий Григорович   
  • 7 и 8 декември 2019 г. 
    Корсар от Адолф Адам
    Хореография Алексей Ратмански
  • 21 и 22 декември 2019 г. 
    Лешникотрошачката от Пьотър Чайковски
    Хореограф-постановчик – Юрий Григорович   
  • 22 и 23 февруари 2020 г. 
    Жизел от Адолф Адам
    Хореография Алексей Ратмански
  • 28 и 29 март 2020 г. 
    Лебедово езеро от Пьотър Чайковски
    Хореография Юрий Григорович
  • 11 и 12 април 2020 г. 
    Ромео и Жулиета от Сергей Прокофиев
    Хореография Алексей Ратмански
  • 23 и 24 май 2020 г. 
    Скъпоценности по музиката на Форе, Стравински и Чайковски
    Хореография Джордж Баланчин