Спектакълът е по оригиналното прозиведение на гениалния японски писател Кенджи Миядзава

През ноември българската публика ще има възможността да гледа вълнуващата история на „Виолончелистът Гошу“. Спектакълът е на японския Театър „Ашибуе“ и ще се състои на две дати: 3 ноември от 19:00 ч. в „Сити Марк Арт Център“ в София и 7 ноември от 19:00 ч. в Държавен куклен театър – Бургас. Постановките ще бъдат на японски език с български субтитри. В София входът е с покани, а в Бургас – с билети, които могат да бъдат закупени от касата на театъра. 

Театрална компания „Ашибуе“ е най-малкият държавен театър в Япония, основан през 1996 г., в префектурата на Шимане, гр. Мацуе. Театърът е домакин на международния фестивал „Горски театрален фестивал – Мацуе“ от 1999 г., провеждащ се на всеки три години. Автор на „Виолончелистът Гошу“ е писателят Кенджи Миязава, който се отличава с използването на няколко жанрови похвата едновременно и чийто гений е световно признат. Представлението е награждавано многократно по света и за 28 години е представяно над 160 пъти в Япония. 

Сюжетът на „Виолончелистът Гошу“ разказва за Гошу, който свири на виолончело в оркестър и се подготвя за важен концерт. За жалост, диригентът и колегите му не вярват в неговия талант и го смятат за най-слабия музикант сред тях. Гошу усилено репетира всяка вечер у дома, а неговата музика кара различни животни да го посещават вечер, молейки го да им посвири още малко. На концерта Гошу неочаквано е обсипан с похвали за изпълнението си и осъзнава, че заслугата за неговия успех е на животните, които са му помагали.

Постановките са част от Дни на Японската култура 2019 и се организират от Театър „Кредо“, Театър „Ашибуе“и Държавен куклен театър – Бургас със специалната подкрепа на Shimane Culture Fund, префектура Шимане. 

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf